Данте Габриел Росети

Данте Габриел Росети (англ. Dante Gabriel Rossetti; Лондон, 1828 — Берчингтон на море, Кент, 1882) бил англиски сликар и поет. Бол под големо влијание на В. Блејк. Во 1848 година се основал со Џ Милеом, В, Х. Хантом и други антиакадемиски групи предрафаелитско братство, која се враќала на сликарство. Росетиовите слики полни со симболика, кои се правени во лиеарен стил , влијаеле на модерната англиска уметност. Росети го црпел темето од Библијата. Работел на илустраци и за книги и нацрти за работилници на уетничките занаети на Вилијам Мориса.

Портрет на Данте Габриел Росети в. 1871 година, од Џорџ Фредерик Вотс

Детство и школување уреди

Дете е на италијанскиот емигрант и научник Габриел Росети и Френсис Мери Ливиние Полидори. Роден е во Лондон како Габриел Чарлс Данте Росети. Роднините и пријателите го викале Габриел, но тој на прво место го ставил името Данте во чест на Данте Алигијерија, Бил брат на Кристина Росети која била песник, на критичарот Вилијам Мајкл Росети и Марија Франческе Росети која била кинижевник.