Лето

годишно време
Годишни времиња
Пролет
Лето
Есен
Зима

Лето е едно од четирите годишни времиња, кое по конвенција на северната полутопка трае од дел од јуни, цели јули и август и дел од септември, додека на јужната полутопка од дел на декември, цел јануари, февруари до дел на март. На денот на почетокот на летото, т.е., долгодневница (летен сонцестој), во северната полутопка обична паѓа на 22 јуни, кога денот е најдолг а ноќта е најкратка. Во јужната полутопка пак, 22 декември се смета за почетокот на летото.

Лето во Охрид

Летото како тема во уметноста и во популарната култура

уреди

Летото се јавува како честа тема во уметноста и во популарната култура.

Летото како тема во книжевноста

уреди

Летото како тема во популарната музика

уреди
 • „Летото, 1969“ (англиски: Summer Of '69) - песна на канадскиот пејач Брајан Адамс (Bryan Adams)[17]
 • „Мoјот летен одмор“ (англиски: My summer vacation) - песна на американскиот рапер Ајс Кјуб (Ice Cube) од 1991 година.[18]
 • „Еве, доаѓа летото“ (англиски: Here Comes The Summer) - песна на ирската панк-рок група Андертоунс (The Undertones) од 1979 година.[19]
 • „Сурово лето“ (англиски: Cruel Summer) - песна на британската поп-група Бананрама (Bananarama)[20]
 • „Лето“ (англиски: Summer) — песна на американската рок-група Бафало Том (Buffalo Tom).[21]
 • „Лето на Ада“ (српски: Leto na Adi) - албум на српската рок-група Блок аут (Block Out) од 1994 година.[22]
 • „Летна тага“ (англиски: Summertime Sadness) - песна на пејачката Лана Дел Реј (Lana Del Ray)[23]
 • „Летото речиси си замина“ (англиски: Summer's Almost Gone) - песна на американската рок-група Дорс (The Doors) од 1968 година.[24]
 • „Индијанско лето“ (англиски: Indian Summer) - песна на американската рок-група Дорс (The Doors) од 1970 година.[25]
 • „На лето“ (англиски: In the summertime) - песна на британската група Манго Џери (Mungo Jerry) од 1970 година[26]
 • „Лето“ - песна на српската и југословенска група Пилоти од 1988 година.[27]
 • „Летото 68“ (англиски: Summer ' 68) - песна на британската рок-група Пинк флојд од 1970 година.[28]
 • „Некој некаде на лето“ (англиски: Someone Somewhere In Summertime) - песна на шкотската рок-група Симпл мајнд (Simple MInds) од 1982 година.[29]
 • „Прославено лето“ (англиски: Celebrated Summer) - песна на американската рок-група Хускер Ду (Hüsker Dü) од 1985 година.[30]
 • „Летото се тркала“ (англиски: Summertime Rolls) - песна на американската рок-група Џејнс адикшн (Jane's Addiction) од 1988 година.[31]
 • „Долга жешка летна ноќ“ (англиски: Long hot summer night) - песна на рок-групата Џими Хендрикс Експириенс (The Jimi Hendrix Experience) од 1970 година.[32]

Летото како тема во филмот

уреди

Летото како тема во сликарството

уреди
 • „Летна идила“ (Ljetna idila) - слика на хрватскиот уметник Никола Машиќ од 1883 година.[36]

Наводи

уреди
 1. Хорхе Луис Борхес, Сеќавањето на Шекспир. Скопје: Бегемот, 2016.
 2. Киро Донев, Приказни од куќичката на дрво. Скопје: Македоника литера, 2013, стр. 72.
 3. Savremena poljska poezija. Beograd: Nolit, 1964, стр. 116.
 4. Блаже Конески, Црква. Скопје: Арс Ламина - публикации, 2021, стр. 42.
 5. Антологија на бразилскиот расказ. Скопје: Три, 2012, стр. 282-283.
 6. Митко Маџунков, Међа света. Београд: Просвета, 1984, стр. 89.
 7. Оливера Николова, Приказни за Зоки Поки, Скопје: Култура, Наша книга, Мисла, Македонска книга, Детска радост, 1980, стр. 27-28.
 8. Живко Николовски, Низа ситно нанижана. Скопје: Детска радост, 1985, стр. 50.
 9. Jugana Stojanović, „Čezare Paveze“, во: Čezare Paveze, Među usamljenim ženama. Beograd: Rad, 1964, стр. 120.
 10. Pjer Paolo Pazolini, Put i nebo. Beograd: Mali vrt, 2016, стр. 8.
 11. Видое Подгорец, И сончогледите спијат. Скопје: Македонска книга, Детска радост, Култура, Мисла, Наша книга, 1990, стр. 58.
 12. Djorđe Živanović, „Adolf Rudnjicki“, во: Adolf Rudnjicki, Zlatni prozori. Beograd: Rad, 1961, стр. 122.
 13. Бошко Смаќоски, Модричка тетратка. Просветно дело, Редакција „Детска радост“, Скопје, 2004, стр. 29.
 14. Стојан Тарапуза, Сон на тркала, Просветно дело, Редакција „Детска радост“, Скопје, 2015, стр. 40-41.
 15. Антoлогија на бразилскиот расказ. Скопје: Три, 2012, стр. 281.
 16. Данил Хармс, Случаи.Скопје: Темплум, 2004.
 17. YouTube, Bryan Adams - Summer Of '69 (пристапено на 27.12.2016)
 18. YouTube, Ice Cube - Death Certificate (1991) (FULL ALBUM) (пристапено на 9.3.2017)
 19. Discogs, The Undertones ‎– The Undertones (пристапено на 27.6.2020)
 20. YouTube, Bananarama - Cruel Summer (OFFICIAL MUSIC VIDEO) (пристапено на 27.12.2016)
 21. YouTube, Buffalo Tom - Summer (пристапено на 9.7.2021)
 22. YouTube, Block Out - Leto na Adi (пристапено на 30.8.2017)
 23. YouTube, Lana Del Rey - Summertime Sadness (пристапено на 27.12.2016)
 24. Discogs, The Doors ‎– Waiting For The Sun (пристапено на 20.5.2020)
 25. Discogs, Nhe Doors ‎– Morrison Hotel (пристапено на 9.8.2020)
 26. YouTube, Mungo Jerry - In the summertime (пристапено на 27.12.2016)
 27. YouTube, Piloti - Leto (пристапено на 27.12.2016)
 28. Discogs, Pink Floyd – Atom Heart Mother (пристапено на 2.3.2021)
 29. DISCOGS, Simple Minds ‎– New Gold Dream (81-82-83-84) (пристапено на 30.8.2019)
 30. Discogs, Hüsker Dü ‎– New Day Rising (пристапено на 1.7.2020)
 31. Discogs, Jane's Addiction – Nothing's Shocking (пристапено на 17.12.2020)
 32. The Jimi Hendrix Experience, Electric Ladyland, Experience Hendrix, MCD 11600, 1997.
 33. Антена, број 823, 4.4.2014, стр. 18.
 34. IMDB - Summer with Monika (1953), (пристапено на 4.5.2014)
 35. Антена, број 824, 11.4.2014, стр. 18.
 36. Središnja Hrvatska - Dvori s pogledom, Hrvatska turistička zajednica, 2009.