10 октомври (родени)

Поврзани статии: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 октомври
Поврзани категории: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 октомври
1813  Џузепе Вердииталијански композитор (п. 1901).
1892  Иво Андриќсрпски писател.
1901  Алберто Џакомети — италијански вајар и сликар.
1904  Сотир Ставридис — македонски хирург и уролог, прв асистент во Хируршката клиника во Скопје.
1913  Клод Симон — француски писател.
1917  Телониус Монк — американски џез-музичар.
1923  Николас Парсонсанглиски глумец.
1930  Харолд Пинтеранглиски драматург - добитник на Нобеловата награда за литература.
1946  Наото Канјапонски политичар.
1953  Бисерка Вишниќ — југословенска ракометарка.
1953  Миџ Јур — шкотски поп-музичар.
1963  Драган Бјелогрлиќ — српски глумец.
1966  Тони Адамс — англиски фудбалер.
1969  Илија Зимбо — македонски музичар, прв флејтист во оркестарот на Македонската опера и балет.
1974  Хулио Круз — аргентински фудбалер.
1983  Никос Спиропулос — грчки фудбалер.
1983  Џек Саворети — англиски поп-музичар.
1985  Антонио Пједра — шпански велосипедист.
1986  Пјер Ролан — француски велосипедист.
1991  Џердан Шаќири — швајцарски фудбалер.