29 октомври (родени)

Поврзани статии: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 октомври
Поврзани категории: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 октомври
1507  Фернандо Алварес де Толедо — шпански војсководец.
1815  Лудовит Штур — словачки војсководец.
1816  Фердинанд II — крал на Португалија од 1836-1855.
1875  Марија Единбургскакралица на Романија.
1879  Франц фон Папен — германски канцелар.
1890  Ханс-Валентин Хубе — германски генерал.
1897  Јозеф Гебелс — германски нацистички функционер и пропагандист.
1906  Фредрик Браун — американски писател.
1922  Александар Зиновјев — руски логичар и социолог.
1924  Збигњев Херберт — полски поет, есеист и драматург.
1926  Неџметин Ербакан — премиер на Турција од 1996 до 1997 година.
1929  Евгениј Примаков — руски политичар.
1930  Берни Еклстон — генерален директор на „Формула 1“.
1938  Елен Џонсон Серлиф — претседател на Либерија.
1943  Дон Симпсон — американски филмски продуцент.
1943  Душан Ивковиќ — српски и југословенски кошаркарски тренер.
1945  Гафур Џабир Ахмети — македонски писател, публицист и преведувач.
1946  Вахидин Мусемиќ — босански и југословенски фудбалер.
1946  Питер Грин — британски рок-музичар, член на групата „Флитвуд мек“.
1947  Ричард Драјфус — американски глумец.
1950  Абдула Ѓул — претседател на Турција.
1954  Петре Латиновски — градоначалник на Општина Бутел.
1960  Агим Чеку — премиер на Косово.
1964  Стеван Стојановиќ — српски и југословенски фудбалски голман.
1964  Зоран Ставревски — министер за финансии во Владата на Република Македонија.
1970  Едвин ван дер Сар — холандски фудбалски голман.
1970  Филип Коку — холандски фудбалер.
1971  Винона Рајдер — американска глумица.
1973  Робер Пирес — француски фудбалер.
1981  Аманда Берд — американска пливачка.
1984  Алваро Рафаел Гонсалес — уругвајски фудбалер.
1988  Дмитри Мусерски — руски одбојкар.