16 октомври (родени)

Поврзани статии: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 октомври
Поврзани категории: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 октомври
1351  Џан Галеацо Висконти — војвода на Милано.
1801  Јосип Јелачиќ — хрватски бан.
1854  Карл Кауцки — чешко-австриски марксистички теоретичар.
1886  Давид Бен Гурион — израелски политичар.
1888  Јуџин О'Нил — американски писател, добитник на Нобеловата награда.
1906  Оскар Вајлд — британски писател.
1906  Клинт Брукс — американски литературен критичар.
1908  Кузман Сотировски — македонски фудбалер.
1908  Енвер Хоџа — албански комунистички државник.
1906  Дино Буцати — италијански новинар и писател.
1918  Луј Алтисер — француски филозоф.
1921  Славчо Стојменскинароден херој на Македонија.
1921  Анджеј Мунк — полски режисер.
1924  Панче Васоски — македонски глумец.
1927  Гинтер Грас — германски писател, добитник на Нобеловата награда во 1999 година.
1938  Нико — германско-американска пејачка и глумица.
1950  Милош Бојаниќ — српски пејач.
1951  Драги Михајловски — македонски писател.
1953  Пауло Роберто Фалкао — бразилски фудбалер.
1954  Вера Чејковска — македонски писател.
1958  Тим Робинс — американски глумец.
1959  Гари Кемп — англиски поп-музичар, член на групата „Спандау балеј“ (Spandau Ballet).
1960  Боб Моулд — американски рок-музичар, член на групата „Хускер ду“ (Husker Du).
1963  Данко Цвјетичанин — хрватски и југословенски кошаркар.
1970  Мехмет Шол — германски фудбалер.
1985  Кејси Стонер — австралиски возач.
1986  Ина — романска пејачка.
1997  Наоми Осака — јапонска тенисерка.