Гагаускиот јазик e јазик на Гагаузите, од туркиската група на јазици, сличен на турскиот јазик. Го зборуваат околу 150 000 луѓе во Молдавија, Бугарија, Русија.

До 1954 година користел грчка азбука, а потоа кирилска:

А а Ӓ ӓ Б б В в Г г Д д Е е Ё ё
Ж ж Ӂ ӂ З з И и Й й К к Л л М м
Н н О о Ӧ ӧ П п Р р С с Т т У у
Ӱ ӱ Ф ф Х х Ц ц Ч ч Ш ш Щ щ Ъ ъ
Ы ы Ь ь Э э Ю ю Я я

Од 1990 во употреба е латинска азбука:

A a Ä ä B b C c Ç ç D d E e Ê ê
F f G g Ğ ğ H h I ı İ i J j K k
L l M m N n O o Ö ö P p R r S s
Ş ş T t Ţ ţ U u Ü ü V v Y y Z z

Надворешни врски уреди