Украинската азбука е официјалната азбука што се користи на територијата на Република Украина. Таа е заснована врз кирилицата со мали модифицирања на некои букви за потребите на фонетскиот систем на украинскиот јазик. Азбуката има 33 букви од кои 10 се самогласки, една полусамогласка и останатите се согласки. Карактеристична буква за украинскиот јазик е буквата Ґ. Исто така карактеристично обележје за украинскиот систем на пишување е користење на апостроф (’).

Украински јазик
Українська мова
„Тарас Шевченско“

Видете и: Македонска транскрипција на украинскиот јазик.

Азбука

уреди
Украинска азбука
А а Б б В в Г г Ґ ґ Д д Е е Є є Ж ж З з И и
І і Ї ї Й й К к Л л М м Н н О о П п Р р С с
Т т У у Ф ф Х х Ц ц Ч ч Ш ш Щ щ Ь ь Ю ю Я я

Изговор

уреди
Букви и симболи на украинскиот јазик
Печатно Закосено Транслитерација Име Изговор приближен македонски еквивалент
А а А а а а /a/ [a] а
Б б Б б б бе /bɛ/ [b] б
В в В в в ве /ʋɛ/ [ʋ], [w] в
Г г Г г г ге /ɦɛ/ [ɦ] х (грлена)
Ґ ґ Ґ ґ г ґе /gɛ/ [g] г
Д д Д д д де /dɛ/ [d], [dʲ] д
Е е Е е е е /ɛ/ [ɛ] е
Є є Є є је є /jɛ/ [jɛ] је
Ж ж Ж ж ж же /ʒɛ/ [ʒ] ж
З з З з з зе /zɛ/ [z], [zʲ] з
И и И и и и /ɪ/ [ɪ] нема
І і І і и і /i/ [i] и
Ї ї Ї ї ји ї /ji/ [ji] ји
Й й Й й ј йот /jɔt/, й /ɪj/ [j] ј
К к К к к ка /ka/ [k] к
Л л Л л л ел /ɛl/ [l], [lʲ] л
М м М м м ем /ɛm/ [m] м
Н н Н н н ен /ɛn/ [n], [nʲ] н
О о О о о о /ɔ/ [ɔ] о
П п П п п пе /pɛ/ [p] п
Р р Р р р ер /ɛr/ [r], [rʲ] р
С с С с с ес /ɛs/ [s], [sʲ] с
Т т Т т т те /tɛ/ [t], [tʲ] т
У у У у у у /u/ [u] у
Ф ф Ф ф ф еф /ɛf/ [f] ф
Х х Х х х ха /xa/ [x] х
Ц ц Ц ц ц це /ʦɛ/ [ʦ], [ʦʲ] ц
Ч ч Ч ч ч че /ʧɛ/ [ʧ] ч
Ш ш Ш ш ш ша /ʃa/ [ʃ] ш
Щ щ Щ щ шч ща /ʃʧa/ [ʃʧ] шч
Ю ю Ю ю ју ю /ju/ [ʲu], [ju] ју
Я я Я я ја я /ja/ [ʲa], [ja] ја
Ь ь Ь ь ј м’який знак /mjaˈkɪj znak/ [◌ʲ] нема
апостроф /aˈpɔstrɔf/ [j] нема

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди