Список на јазици во Русија

список на статии на Викимедија

Списокот на јазици во Русија ги опфаќа јазиците кои традиционално се зборуваат во Федерацијата. Овие јазици се службено признати од Русија, некои имаат регионален статус, а некои федерален.

Службен јазик Уреди

Јазици со над 100.000 говорници Уреди

Јазици со над 10.000 говорници Уреди

Јазици со над 1000 говорници Уреди

Јазици со помалку од 1000 говорници Уреди

Азиска Русија Уреди

Јазици со над 100.000 говорници Уреди

Јазици со над 10.000 говорници Уреди

 |1=Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „о“
}}околу 10,000)

Јазици со над 1,000 говорници Уреди

Јазици со помалку од 1000 говорници Уреди

Останати Уреди

Поврзано Уреди

Надворешни врски Уреди