Мансиски јазик — јазикот на народот манси. Јазикот се зборува во Русија околу Об реката. Според пописот во 1990 година јазикот го зборувале околу 3 184 луѓе.

Мансиски јазик
маньси/моаньсь 
:  
Изговор: манси/ моанс
Зборуван во: Русија 
Регион: Ханти-Мансија
Вкупно говорници:
Јазично семејство: уралски
 угрофински
  угарски
   Мансиски јазик 
Писмо: мансиска азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3: id=mns mns

Мансискиот јазик спаѓа во групата на угрофински јазици. Јазикот е поделен на четири главни дијалекти и тоа: источен, западен, северен и јужен дијалект. Јужниот и западниот дијалект се веќе на жалост исчезнати. Одлика за јазикот е тоа што има фиксен распоред на зборовите во реченица и користи мансиска азбука заснована на кирилица.