Мариски јазик — јазик што го зборуваат околу 600 000 луѓе во руската Република Мариј Ел и е дел од групата на мариски јазици. Јазикот е службен во Република Мариј Ел и најголем број на говорници на овој јазик се наоѓаат во оваа република.

Мариски јазик
марий йылме 
Изговор: Мариј ј'лме
Зборуван во: Русија 
Регион: Мариј Ел
Вкупно говорници: над 600,000
Јазично семејство: мариски
 Мариски јазик
 
Писмо: Мариска азбука 
Статус
Службен во: Мариј Ел
Регулиран од:
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: chm
ISO 639-3: id=chm chm

Денес јазикот е стандардизиран со своа ариска азбука заснована на кирилицата. Јазикот може да се сретне во две варијанти како источен и западен.

Азбука уреди

Латинична азбука од 1930 уреди

a ä в g d z ƶ i
j k ʟ ʟ̧ m n ŋ
o p r s t u ü c
ş ç ә ӛ e f h č
t’ d’

Источномариска азбука уреди

А а Б б В в Г г Д д Е е Ё ё Ж ж
З з И и Й й К к Л л М м Н н Ҥ ҥ
О о Ö ö П п Р р С с Т т У у Ӱ ӱ
Ф ф Х х Ц ц Ч ч Ш ш Щ щ Ъ ъ Ы ы
Ь ь Э э Ю ю Я я

Западномариска азбука уреди

А а Ä ä Б б В в Г г Д д Е е Ё ё
Ж ж З з И и Й й К к Л л М м Н н
О о Ö ö П п Р р С с Т т У у Ӱ ӱ
Ф ф Х х Ц ц Ч ч Ш ш Щ щ Ъ ъ Ы ы
Ӹ ӹ Ь ь Э э Ю ю Я я