Список на јазици во Русија

список на статии на Викимедија
(Пренасочено од Јазици во Русија)

Списокот на јазици во Русија ги опфаќа јазиците кои традиционално се зборуваат во Федерацијата. Овие јазици се службено признати од Русија, некои имаат регионален статус, а некои федерален.

Службен јазикУреди

Јазици со над 100.000 говорнициУреди

Јазици со над 10.000 говорнициУреди

Јазици со над 1000 говорнициУреди

Јазици со помалку од 1000 говорнициУреди

Азиска РусијаУреди

Јазици со над 100.000 говорнициУреди

Јазици со над 10.000 говорнициУреди

 |1=Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „о“
}}околу 10,000)

Јазици со над 1,000 говорнициУреди

Јазици со помалку од 1000 говорнициУреди

ОстанатиУреди

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди