Терсколапонски јазик

Терсколапонски јазик — дел од групата на лапонски јазици од угрофинското семејство. Јазикот се зборувал во североисточниот дел на Колскиот Полуостров, но денес јазикот е при изумирање. Денес има околу 10 луѓе што го зборуваат. терсколапонскиот јазик не е пишан јазик.

Терсколапонски јазик
saa´mekiill 
Изговор: саа мекил
Зборуван во: Русија 
Регион: Коласки Полуостров
Вкупно говорници:
Јазично семејство: уралски
 угрофински
  фино-пермски
   фино-волшки
    фино-лапски
     Лапонски
      Терсколапонски јазик
Јазични кодови
ISO 639-1: smi
ISO 639-2: smi
ISO 639-3: id=sjt sjt 
Под број 9 е прикажан терсколапонскиот јазик