Ерзјански јазик — зборуван од околу 500 000 луѓе во стевот од кои 440 000 само во Русија. Официјален е во Мордовија заедно со рускиот јазик. Јазикот се пишува со ерзјанска азбука, азбука заснована на кирилицата. Ерзјанскиот јазик е дел од групата на мордвински јазици од семејството на уралски јазици.

Ерзјански јазик
эрзянь кель
Застапен воРусија
ПодрачјеМордовија, Нижегородска област, Чувашија, Уљјановска област, Самарска област, Пензенска област, Саратовска област, Оренбуршка област, Татарстан, Башкортостан
Говорници36,700  (2010)[1]
Јазично семејство
уралско
Писмокирилица
Статус
Службен воМордовија (Русија)
Јазични кодови
ISO 639-2myv
ISO 639-3myv

Гласови уреди

Самогласки уреди

предни централни задни
затворени i ɨ u
средни e   o
отворени   a  

Согласки уреди

  Лабијални Алвеоларни Посталвеоларни Непчани Веларни
Тврди Палатизирани
Носни /m/ /n/ /nʲ/      
Експлозивни безвучни /p/ /t/ /tʲ/     /k/
звучни /b/ /d/ /dʲ/     /g/
африкативни безвучни   /ʦ/ /ʦʲ/ /ʧ/    
фрикативни безвучни /f/ /s/ /sʲ/ /ʃ/   /x/
Звучни /v/ /z/ /zʲ/ /ʒ/    
Вевни   /r/ /rʲ/    
Апроксимантни   /l/ /lʲ/   /j/  

Наводи уреди

  1. Janurik, Boglárka (2013). „Code-switching in an Erzya-Russian bilingual variety: An "endangered" transitory phase in a contact situation“. Во Mihas, Elena; Perley, Bernard; Rei-Doval, Gabriel; и др. (уред.). Responses to Language Endangerment. In honor of Mickey Noonan. New directions in language documentation and language revitalization. Amsterdam/Philadelphia: John Benjamins. стр. 180. ISBN 978-90-272-0609-1. Посетено на 17 August 2014.