Хакаскиот е туркиски јазик, зборуван од хакаскиот народ што воглавном живеат во Сибериска Хакаска Република или Хаказија во Русија. Народот има население од 78,500 од кои 60,168 го зборуваат хакаскиот јазик и повеќето зборуваат два јазици хакаски и руски јазик. Јазикот е поделен во неколку дијалекти и нивните имиња потекнуваат од имиња на различни племиња: сагајски, кочаски, којбалски, белтирски и кизилски дијалект. До скоро време овие називи претставувале административни единици во републиката.

Хакаски јазик
Зборуван во: Русија 
Регион: Хаказија
Вкупно говорници:
Јазично семејство: Алтајски
 Туркиски јазици
  Хакаски јазик 
Писмо: Хакаска азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3: id=kjh kjh

Пишување

уреди

Латиница:

A a B b C c Ç ç D d Ә ә F f G g
Ƣ ƣ I i Į į J j K k L l M m N n
N̡ n̡ O o Ө ө P p R r S s Ş ş T t
U u V v X x Y y Z z Ƶ ƶ Ь ь

Кирилица:

А а Б б В в Г г Ғ ғ Д д Е е Ё ё
Ж ж З з И и Й й I i К к Л л М м
Н н Ң ң О о Ö ö П п Р р С с Т т
У у Ӱ ӱ Ф ф Х х Ц ц Ч ч Ӌ ӌ Ш ш
Щ щ Ъ ъ Ы ы Ь ь Э э Ю ю Я я

Поврзано

уреди