Мокшански јазик — дел од групата мордвински јазици со околу 500.000 говорници, како јазик на мнозинско население во западниот дел на МордовијаМокшаците. Јазикот е близок со ерзјански јазик и со мариски јазик. Сличен е и со исчезнатиот мешчерски јазик и муромски јазик. Мокшанскиот има шест главни дијалекти, и тоа: централен, западен, југозападен, северен, југоисточен и јужен дијалект.

Мокшански јазик
мокшень кяль 
Изговор: мокшењ
Зборуван во: Русија Ерменија 
Регион: европски дел на Русија
Вкупно говорници:
Јазично семејство: мордвински
 Мокшански јазик
 
Статус
Службен во: Мордовија
Регулиран од:
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: mdf
ISO 639-3: id=mdf mdf

Азбука

уреди
Буква Изговор
А а [a]
Б б [b]
В в [v]
Г г [g]
Д д [d]
Е е [je]
Ё ё [jo]
Ж ж [ʒ]
З з [z]
И и [i]
Й й [j]
К к [k]
Л л [l]
М м [m]
Н н [n]
О о [o]
П п [p]
Р р [r]
С с [s]
Т т [t]
У у [u]
Ф ф [f]
Х х [h]
Ц ц [ts]
Ч ч [ʧ]
Ш ш [ʃ]
Щ щ [ʃʧ]
Ъ ъ тврд знак
Ы ы [ï]
Ь ь мек знак
Э э [e]
Ю ю [ju]
Я я [ja], [jä]