Хантиски јазик — јазикот на народот Ханти. Хантискиот јазик се зборува во Русија, во Јамало-ненецкиот автономен округ. Според истражувања во 1994 утврдено е дека јазикот го зборуваат околу 12.000 луѓе во Русија. Јазикот спаѓа во групата на угрофински јазици од семејството на уралските јазици.

Хантиски јазик
ханты ясанг 
Изговор: ханти јасанг
Зборуван во: Русија 
Регион: Ханти-Мансија
Вкупно говорници:
Јазично семејство: уралски
 угрофински
  угарски
   Хантиски јазик 
Писмо: хантиска азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3: id=kca kca

Азбука уреди

Кирилица

А а Ӓ ӓ Б б В в Г г Д д Е е Ё ё
Ә ә Ӛ ӛ Ж ж З з И и Й й К к Ӄ ӄ
Л л Л’ л’ М м Н н Ӈ ӈ О о Ӧ ӧ Ө ө
Ӫ ӫ П п Р р С с Т т У у Ӱ ӱ Ф ф
Х х Ц ц Ч ч Ч’ ч’ Ш ш Щ щ Ъ ъ Ы ы
Ь ь Э э Ю ю Я я

Латиница(1931-1937)

A a B в D d E e Ә ә F f H h Һ һ
I i J j K k L l Ļ ļ Ł ł M m N n
Ņ ņ Ŋ ŋ O o P p R r S s Ş ş S̷ s̷
T t U u V v Z z Ƶ ƶ Ƅ ƅ