Јупички јазици

Јупички јазици — неколку различни јазици на неколку Јупички народи од западна и југо-централниот Алјаска и североисточниот дел на Сибир. Јупичките јазици се разликуваат доволно едни од други што не се меѓусебно разбирливи, иако говорниците на еден од јазиците можат да ја разберат општата идеја за разговор на звучници на друг од јазиците.Еден од нив, Сиреник, кој е изумрен од 1997 година.

Јупички јазици
Народност:Јупички народи
Географска
распространетост:
Алјаска, Сибир
Класификација:Ескимо-Алтајски
  • Ескимски
    • јупички јазици
Гранки:
ISO 639-2 и 639-5:ypk
Yupik map.svg

Јупичките јазици се во семејството на ескимо-алеутските јазици. Алеутските и ескимите јазици се разликуваат околу 2000 година   п.н.е. (истовремено со расколот на индоиранските јазици ); во рамките на ескимската класификација, јупичките јазици се оддалечуваат едни од други и од инуитскиот јазик околу 1000 година  во н.е.

Список на јазициУреди

НаводиУреди