Улчиски јазиктунгуски јазик што се зборува во Сибир, Русија. Бројката на луѓе што го зборуваат е непозната и јазикот користи кирилична азбука.

Улчиски јазик
Зборуван во: Русија 
Регион: Сибир
Вкупно говорници:
Јазично семејство: алтајски
 Тунгуски јазици
  Улчиски јазик 
Писмо: Улчиска азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3: id=ulc ulc

Пишување уреди

Улчиска азбука:

А а (ā) Б б В в Г г Д д Д’ д’ Е е
(ē) Ё ё (ё̄) Ж ж З з И и (ӣ) Й й
К к Л л М м Н н Н’ н’ Ӈ ӈ О о (ō)
П п Р р С с Т т У у (ӯ) Ф ф Х х
Ц ц Ч ч Ш ш Щ щ ъ Ы ы ь Э э
(э̄) Ю ю (ю̄) Я я (я̄)

Поврзано уреди