Тувански јазик


Тувански (тыва дыл) е туркиски јазик. Јазикот го зборуваат околу 200.000 Туванци во републиката Тува, јужен Сибир, Русија. Јазикот има голем број на зборови со корени од монголските јазици и во поново време од рускиот. Има мала дијаспора во НР Кина и во Монголија и зборуваат на дијалекти што се малку поразлични од стандардниот тувански јазик.

Тувански јазик
тыва дыл, tyva dyl 
Изговор: тива дил
Зборуван во: Русија, Монголија, НР Кина 
Регион: Азија
Вкупно говорници:
Јазично семејство: алтајски
 туркиски
  Тувански јазик 
Писмо: Туванска азбука 
Статус
Службен во: Тува, Русија
Регулиран од:
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: tyv
ISO 639-3: tyv

ПоврзаноУреди