Нганасански јазик


Нганасански јазикуралски јазик и спаѓа во подгрупата на северни самоједски јазици на самоједската група на јазици. Јазикот го зборуваат нганасанците во Русија. Порано јазикот се нарекувал тавгиски јазик. Јазикот има два дијалекти и тоа: аварски и вадејевски дијалект. Има 8 самогласки и користи кирилица.

Нганасански јазик
ня’’ 
Изговор: не
Зборуван во: Русија 
Регион: Тајмирски автономен округ
Вкупно говорници:
Јазично семејство: северни самоједски
 самоједски
  Нганасански јазик 
Писмо: Нганасанска азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: mis
ISO 639-3: id=nio nio

Азбука уреди

А а Б б В в Г г Д д Е е Ё ё Ж ж
З з З̌ з̌ И и Й й ’’ К к Л л М м
Н н Ӈ ӈ О о Ө ө П п Р р С с Ç ç
Т т У у Ү ү Ф ф Х х Ц ц Ч ч Ш ш
Щ щ Ъ ъ Ы ы Ь ь Э э Ә ә Ю ю Я я