Лапонските јазици или самски јазици е група на јазици од угрофинското семејство што ги говорат Лапонците во северна Финска, Норвешка, Шведска и Русија. Според некои теории тие образуваат еден јазик.

Лапонски јазици
Застапен воФинска, Норвешка, Шведска и Русија
ПодрачјеЛапонија
НародЛапонци
Говорници~20.000–30.000  
Јазично семејство
уралско
  • лапонски јазици
Статус
Службен воСлужбен во Шведска и делови од Норвешка; признаен како малцински во неколку општини во Финска.
Јазични кодови
ISO 639-3Разни:
sia — Акала
sjd — Килдински
sjk — Кеми
sjt — Терски
smn — Инари
sms — Сколтски
sju — Уме
sje — Пите
sme — Северен
smj — Луле
sma — Јужен
Карта на лапонските јазици

Јазици уреди

Западни лапонски јазици уреди

Источни лапонски јазици уреди