Килдинсколапонски јазик

Килдинсколапонски јазик — дел од групата на лапонски јазици од угрофинското семејство.. Јазикот го зборуваат околу 500 луѓе во Русија, поточно во Мурманската област. Килдинсколапонскиот јазик користи килдинсколапонска азбука, азбука заснована на кирилицата.

Килдинсколапонски јазик
самь кӣлл 
Изговор: сам' кил
Зборуван во: Русија 
Регион: Мурманска област
Вкупно говорници:
Јазично семејство: уралски
 угрофински
  фино-пермски
   фино-волшки
    фино-лапски
     Лапонски
      Килдинсколапонски јазик 
Писмо: Килдинска лапонска азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: smi
ISO 639-3: id=sjd sjd 
Под број 8 е прикажан сколтскиот лапонски јазик

Азбука уреди

А а Ӓ ӓ Б б В в Г г Д д Е е Ё ё Ж ж З з Һ һ
/a/ /a/* /b/ /v/ /g/ /d/ /je/ /jo/ /ʒ/ /z/ /ʰ/
И и Й й Ҋ ҋ Ј ј К к Л л Ӆ ӆ М м Ӎ ӎ Н н Ӊ ӊ
/i/ /j/ /j̊/ /k/ /l/ /l̥/ /m/ /m̥/ /n/ /n̥/
Ӈ ӈ О о П п Р р Ҏ ҏ С с Т т У у Ф ф Х х Ц ц
/ŋ/ /ɔ/ /p/ /r/ /r̥/ /s/ /t/ /u/ /f/ /x/ /ts/
Ч ч Ш ш Щ щ Ъ ъ Ыы Ь ь Ҍ ҍ Э э Ӭ ӭ Ю ю Я я
/tʃ/ /ʃ/ /ʃtʃ/ // /ɨ/ /j/ * /e/ /e/* /ju/ /ja/