Негидалски јазиктунгуски јазик зборуван во источна Русија сè до реката Амур. Јазикот е поделен на два дијалекта и тоа: горен дијалект и долен дијалект. Негидалскиот јазик е јазик што е скоро до исчезнување, го зборуваат околу 175 луѓе.

Негидалски јазик
Зборуван во: Русија 
Регион: азиски дел на Русија
Вкупно говорници:
Јазично семејство: алтајски
 тунгуски
  Негидалски јазик 
Писмо: негидалска азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: neg
ISO 639-3: id=neg neg

Поврзано уреди