Аљуторски јазик

јазик
(Пренасочено од Алјуторски јазик)

Аљуторскиот е чукотски јазик, дел од јазичното семејство на чукотско-камчатски јазици. Јазикот се зборува на полуостровот Камчатка од околу 200 Алјутори.

Аљуторски јазик
nəməlʔu
Застапен воРусија
ПодрачјеКамчатка
НародАљуторци
Говорници200  
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-3alr

Социолингвистичка состојба уреди

Аљуторците се староседелци кои живеат во северниот дел на полуостровот Камчатка. Јазикот не е пишан и до скоро се сметал за дијалект на корјачкиот јазик. Самонаречениот назив за јазикот значи „селани“ или „селски“.

Фонологија уреди

Самогласки уреди

Аљуторскиот има шест самогласки, кои може да бидат долги и кратки. Темниот глас не може да биде акцентиран.

предни централни задни
затворени i u
средни e ə o
отворени a

Согласки уреди

Алјуторскиот има 18 согласки:

двоусни усно-
забни
забноалвеоларни тврдонепчени меконепчени увуларни епиглотални глотални
експлозивни p t  tsʲ k q ʡ ʔ
струјни v ɣ
носно m n  nʲ ŋ
апроксимантни w l  lʲ j
вевни r

Наводи уреди

  • Kibrik, A.E., S.V. Kodzasov, I.A. Murav'eva. 2000. Jazyk i fol'klor aljutorcev. Moscow: IMLI RAN Nasledie. ISBN 5-9208-0035-6
  • Nagayama, Yukari. 2003. Ocherk grammatiki aljutorskogo jazyka (ELPR Архивирано на 26 март 2011 г. Publication Series A2-038). Osaka: Osaka Gakuin University.

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди