Ингрискибалтофински јазик, од групата на уралски јазици. Ингрискиот е скоро исчезнат јазик кој се зборува од Ижорите во Ингрија, Русија. Јазикот го зборуваат едвај 120 лица, и повеќето од нив се постари. Јазикот го споделува истото име со југоисточната група дијалекти на финскиот јазик.

Ингриски јазик
ižoran keel
Застапен воРусија
ПодрачјеИнгрија
НародИжори
Говорници120  (2010 census)e17
Јазично семејство
уралско
Јазични кодови
ISO 639-3izh

Азбука уреди

A a Ä ä B b V v G g D d E e Ƶ ƶ
Z z I i J j K k L l M m N n O o
Ö ö P p R r S s T t U u F f H h
C c Ç ç Ş ş Ь ь

Граматика уреди

Ингрискиот е аглутинативен јазик.

Наводи уреди

  • Paul Ariste 1981. Keelekontaktid. Tallinn: Valgus. [pt. 2.6. Kolme läänemere keele hääbumine lk. 76 – 82] (естонски)

Надворешни врски уреди