Коми-пермјачки јазик

јазик

Коми- пермјачкиот е јазик што се зборува во Русија, покрај реката Кама. Јазикот е дел од групата на пермски јазици и е сличен со коми-зиријански јазик и со удмуртски јазик.

Коми- пермјачки јазик
Коми-Пермяцкӧй 
Изговор: коми пермјацкој
Зборуван во: Русија 
Регион: Република Коми
Вкупно говорници:
Јазично семејство: пермски
 Коми- пермјачки јазик
 
Писмо: Коми-пермјачка азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: kv
ISO 639-2: kom
ISO 639-3: id=koi koi

Азбука

уреди
А а Б б В в Г г Д д Е е Ё ё
Ж ж З з И и І і Й й К к Л л
М м Н н О о Ӧ ӧ П п Р р С с
Т т У у Ф ф Х х Ц ц Ч ч Ш ш
Щ щ Ъ ъ Ы ы Ь ь Э э Ю ю Я я