Лачки јазик е североисточен кавкаски јазик. Јазикот го зборуваат 120.000 луѓе во Дагестан, Русија. Јазикот е еден од шестте пишани јазици во Дагестан и користи лачка азбука која е варијанта на кирилицата.

Лачки јазик
лакку маз 
Изговор: лаку маз
Зборуван во: Русија 
Регион: Дагестан
Вкупно говорници:
Јазично семејство: северни кавкаскии
 Лачки јазик
 
Писмо: Лачка азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: cau
ISO 639-3: id=lbe lbe

Азбука

уреди
А а Аь аь Б б В в Г г Гъ гъ Гь гь Д д
Е е Ё ё Ж ж З з И и Й й К к Къ къ
Кь кь КI кI Л л М м Н н О о Оь Оь П п
ПI пI Р р С с Т т ТI тI У у Ф ф Х х
Хъ хъ Хь хь ХI хI Ц ц ЦI цI Ч ч ЧI чI Ш ш
Щ щ Ъ ъ Ы ы Ь ь Э э Ю ю Я я I
 
Латични лачки азбуки