Цески јазик

јазик во јужен Дагестан, Русија

Цески јазик или дидојски јазиксевероисточнокавкаски јазик и го зборуваат околу 15.000 луѓе во Дагестан, Русија. Името на јазикот доаѓа од зборот „цез“ што значи орел. Поимот дидо доаѓа од грузискиот збор დიდი (диди) што значи „голем“.

Цески јазик
цезйас мец / cezyas mec 
Изговор: цезјас мец
Зборуван во: Русија 
Регион: Дагестан
Вкупно говорници:
Јазично семејство: СИ кавкаскии
 Цески јазик
 
Писмо: цеска азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: cau
ISO 639-3: ddo

Јазикот е познат по тоа што има дури 64 падежи.

ФонологијаУреди

СамогласкиУреди

Предни Централни Задни
Високи [i]
i
и
  [u]
u
у
Средни [e̞]
e
е/э
  [o̞]
o
о
Ниски   [a] ([aː])
a (ā)
а (ā)
 

СогласкиУреди

  Билабијални Дентални Латерални Непчани Веларни Увуларни Фарингални Глотални
Експлозивни [p] [b] [pʼ]
p b pʼ
п б пI
[t] [d] [tʼ]
t d tʼ
т д тI
[k] [ɡ] [kʼ]
k g kʼ
к г кI
[qʼ]

къ
Фрикативни [s] [z]
s z
с з
[ɬ]
ł
лъ
[ʃ] [ʒ]
š ž
ш ж
[χ] [ʁ]
x ɣ
х гъ
[ħ] [ʕ]
ħ ʕ
хI гI
[h]
h
гь
Африкативни   [t͡s] [t͡sʼ]
c cʼ
ц цI
[t͡ɬ] [t͡ɬʼ]
ƛ ƛʼ
лI кь
[t͡ʃ] [t͡ʃʼ]
č čʼ
ч чI
[q͡χ]
q
хъ
Носни [m]
m
м
[n]
n
н
           
Ликвидни [r]
r
р
[l]
l
л
Полусамогласни [w]
w
в
[j]
y
й