Алеутски јазик (Unangam Tunuu) — ескимско-алеутски јазик кој се зборува на Алеутските и Прибиловските Острови во Алјаска и на Камчатка во Русија. Според податоците од 2007 година, јазикот го зборувале околу 150 Алеути.

Алеутски јазик
Unangam Tunuu / Унáҥам Тунý
Застапен воАлјаска (Алеутски и Прибиловски Острови), Камчатка, Русија
НародАлеути
Говорнициоколу 150 (2007)  
Јазично семејство
ескимско-алеутско
  • алеутски јазик
Писмолатиница и кирилица
Јазични кодови
ISO 639-2ale
ISO 639-3ale

Правопис уреди

Модерната латинична азбука која се користи во Алјаска има 4 самогласки и 21 согласка.

Големи букви
A B CH D F G Ĝ X H I K L M N O Q R S T U V W Y Z
Мали букви
a b ch d f g ĝ x h i k l m n o q r s t u v w y z

Во минатото, а и денес, јазикот се пишувал на кирилица. Кириличната азбука е заснована на руската азбука од пред рефорите во 1918 година. Азбуката го содржела и буквите г̑, ҟ, ҥ, ў, х̑ за алеутските гласови.[1] [2] [3]

Азбуката има 24 букви, од кои 6 се самогласки, 2 редуцирани самогласки и 16 согласки.

Големи букви
А Б* В* Г Г̑ Д Е* Ж* З И І* Й К Ҟ Л М Н Ҥ О* П* Р* С Т У Ў Ф* Х Х̑ Ц* Ч Ш* Щ* Ъ Ы* Ь Э* Ю Я Ѳ* Ѵ*
Мали букви
а б* в* г г̑ д е* ж* з и і* й к ҟ л м н ҥ о* п* р* с т у ў ф* х х̑ ц* ч ш* щ* ъ ы* ь э* ю я ѳ* ѵ*
* букви кои најчесто се користат во странски зборови

† само во аткански алеутски дијалект

Користена литература уреди

  • Berge, Anna; & Moses Dirks (2009). Niiĝuĝis Mataliin Tunuxtazangis: How the Atkans Talk (A Conversational Grammar). Fairbanks, AK: Alaska Native Language Center, University of Alaska.
  • Bergsland, Knut (1994). Aleut Dictionary = Unangam Tunudgusii: an unabridged lexicon of the Aleutian, Pribilof, and Commander Islands Aleut language. Fairbanks, AK: Alaska Native Language Center, University of Alaska. ISBN 1-55500-047-9.
  • Bergsland, Knut (1997). Aleut Grammar = Unangam Tunuganaan Achixaasix̂. Fairbanks, AK: Alaska Native Language Center, University of Alaska. ISBN 1-55500-064-9.
  • Kraus, Michael E. (2007). "Native languages of Alaska". In: The Vanishing Voices of the Pacific Rim, ed. by Osahito Miyaoko, Osamu Sakiyama, and Michael E. Krauss. Oxford: Oxford University Press.
  • Sadock, Jerrold M. (2000). "Aleut Number Agreement". Presented at Berkeley Linguistic Society 26th Annual Meeting.
  • Taff, Alice; Lorna Rozelle; Taehong Cho; Peter Ladefoged; Moses Dirks; & Jacob Wegelin (2001). „Phonetic structures of Aleut“. Journal of Phonetics. 29 (3): 231–271. doi:10.1006/jpho.2001.0142. ISSN 0095-4470.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)

Наводи уреди

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди