Планинарски предизвик „12 Врвови“

планинарска акција

Планинарски предизвик „12 Врвови“ — акција на планинарското друштво Трансверзалец којашто се состои од еднодневни походи со цел искачување на 12 врвови на територијата на Македонија. Предизвикот започнал во октомври 2016 година. Досега се завршени седум сезони и во тек е спроведувањето на осмата сезона. Акцијата е поддржана од здружението на граѓани Единствена Македонија, како и претпријатијата Алгасан и Диманго.

Лого на предизвикот

Опис

уреди

Предизвикот е осмислен по иницијатива на Марио Шаревски, кој во 2016 година ја превел и уредил книгата „Материјали по изучувањето на Македонија“ од Ѓорче Петров, во која детално се опишани планините во Македонија.[1] Предизвикот опфаќа обележување и искачување на 12 „непознати и најмалку посетени“ врвови на различни планини во Македонија, а во него може да учествува секое полнолетно лице со добра физичка и психичка подготвеност за целодневни планинарски походи. Учесниците кои ќе се искачат на сите 12 врвови во рамки на предизвикот, покрај значка и признаница, ќе добијат и примерок од споменатото дело на Ѓорче Петров.[2] Тематиката за искачување на врвовите по целата територија на Македонија може да биде од различен карактер и да се однесува на: географските појави во близина на врвовите како леднички езера, водопади, извори, културно-историското значење на врвовите како археолошки ископини, познати во народното творештво и историјата по некој настан, како и биоразновидноста односно застапеноста на ретки растителни видови во околината на врвот.[3]

Список на врвови

уреди

Изборот на врвови е извршен врз основа на нивното значење како највисоки, историски, езерски и биодиверзитетски.[1] Врвовите кои се дел од предизвикот се следните:[2]

Врв Височина Планина Сезона Месец
Лисец 1.935 м Голешница 1 октомври 2016
Лисец 1.527 м Осоговски Планини 1 ноември 2016
Водени Камен 1.259 м Жеден 1 декември 2016
Плат 2.398 м Шар Планина 1 јануари 2017
Орле 1.480 м Вишешница 1 февруари 2017
Мовнатец 1.564 м Даутица 1 март 2017
Лиска 1.908 м Илинска Планина 1 април 2017
Добра Вода 2.062 м Челоица 1 мај 2017
Веливар 2.373 м Дешат 1 јуни 2017
Стрижак 2.233 м Јабланица 1 јули 2017
Самаркајасен 1.877 м Беласица 1 август 2017
Брзовец 2.082 м Бистра 1 септември 2017
Плавник 2.126 м Даутица 2 октомври 2017
Зајачница 1.760 м Сува Планина 2 ноември 2017
Попово Гумно 1.193 м Китка 2 декември 2017
Гоглин 1.197 м Козјак 2 јануари 2018
Клепа 1.150 м Клепа 2 февруари 2018
Висока 1.472 м Селечка Планина 2 март 2018
Чупино 1.725 м Плачковица 2 април 2018
Кадиица 1.932 м Влаина 2 мај 2018
Бачилски Камен 1.928 м Кораб 2 јуни 2018
Канеш 2.218 м Стогово 2 јули 2018
Радуч 2.083 м Јабланица 2 август 2018
Трпезница 2.590 м Шар Планина 2 септември 2018
Голема Враца 2.582 м Шар Планина 3 октомври 2018
Бејаз Тепе 1.348 м Средна 3 ноември 2018
Тепе 1.526 м Буковиќ 3 декември 2018
Свински Камен 1.625 м Скопска Црна Гора 3 јануари 2019
Волчјак 1.159 м Серта 3 февруари 2019
Уво 1.472 м Осоговски Планини 3 март 2019
Два Камна 1.919 м Бистра 3 април 2018
Трите Страги 1.478 м Дрен 3 мај 2019
Голема Грива 2.215 м Баба 3 јуни 2019
Кале 2.112 м Јакупица 3 јули 2019
Лакосигној 1.984 м Галичица 3 август 2019
Дудица 2.132 м Кожуф 3 септември 2019
Бистрички Врв 2.572 м Шар Планина 4 октомври 2019
Фојник 1.420 м Сува Гора 4 ноември 2019
Бајрак 1.527 м Караџица 4 декември 2019
Перен 1.326 м Козјак (Козјачија) 4 јануари 2020
Кафчал 1.757 м Лубен 4 февруари 2020
Унка 1.362 м Беласица 4 март 2020
Ченгино Кале 1.752 м Малешевски Планини 4 април 2020
Орли Врв 1.794 м Караорман 4 мај 2020
Голем Рид 2.015 м Бистра 4 јуни 2020
Боази 2.495 м Кораб 4 јули 2020
Старков Заб 2.233 м Ниџе 4 август 2020
Китка 1.903 м Осоговски Планини 4 септември 2020
Крајни Камен 2.093 м Караџица 5 октомври 2020
Огражденец 1.744 м Огражден 5 ноември 2020
Петлец 1.352 м Малешевски Планини 5 декември 2020
Бошанов Камен 1.545 м Билино 5 јануари 2021
Мусица 1.791 м Бушева Планина 5 февруари 2021
Зелка 1.426 м Козјак 5 март 2021
Ченгино Кале 1.998 м Плакенска Планина 5 април 2021
Црвена Плоча 2.107 м Крчин 5 мај 2021
Чапарец 2.272 м Кораб 5 јуни 2021
Расенгул 2.382 м Шар Планина 5 јули 2021
Тепено 2.158 м Галичица 5 август 2021
Стол 2.131 м Баба 5 септември 2021
Кабаш 2.391 м Кораб 6 октомври 2021
Врон 1.317 м Караџица 6 ноември 2021
Дупен Камен 1.857 м Сува Гора 6 декември 2021
Уши 1.910 м Сува Планина 6 јануари 2022
Чупино Брдо 1.703 м Билино 6 март 2022
Вртешка 2.010 м Баба 6 април 2022
Сокол 1.822 м Ниџе 6 мај 2022
Тумба 1.881 м Беласица 6 јуни 2022
Скакало 2.494 м Шар Планина 6 јули 2022
Плоча 2.450 м Шар Планина 6 август 2022
Мала Рупа 2.004 м Кожуф 6 септември 2022
Караџица 2.472 м Караџица 7 октомври 2022
Сива Кобила 1.642 м Осоговски Планини 7 ноември 2022
Чука 1.380 м Скопска Црна Гора 7 декември 2022
Кукуљатица 772 м Градиштанска Планина 7 јануари 2023
Чаве 1.557 м Вишешница 7 февруари 2023
Голем Сач 1.698 м Баба Сач 7 март 2023
Лута 1.499 м Бабуна 7 април 2023
Јошков Камен 1.917 м Песјак 7 мај 2023
Бојаџиев Врв 2.331 м Баба 7 јуни 2023
Шупла Стена 2.431 м Кораб 7 јули 2023
Петров Камен[а] 2.601 м Шар Планина 7 август 2023
Иванов Врв 1.909 м Јакупица 7 септември 2023
Балтова Чука 1.823 м Козјак (Мариово) 8 октомври 2023
Ниска Чука 1.643 м Беласица 8 ноември 2023
Пупљак 1.626 м Скопска Црна Гора 8 декември 2023
Кара Тепе 997 м Плавуш 8 декември 2023
Голем Камен 1.656 м Бигла 8 јануари 2024
Аниште 1.786 м Дукат 8 март 2024
Вели Врв 1.535 м Голјак 8 април 2024
Бел Камен 2.074 м Даутица 8 мај 2024
Среден Камен 2.097 м Шар Планина 8 јуни 2024
Порта 2.097 м Кожуф 8 јули 2024
Зиберова Кула 2.377 м Кораб 8 август 2024
Оревчето 1.351 м Кожуф 8 септември 2024
Галерија на слики

Повзано

уреди

Белешки

уреди
  • а Врвот бил безимен, а по искачувањето му било дадено името „Петров Камен“ во чест на Ѓорче Петров, кој за првпат го споменал во делото „Материјали по изучувањето на Македонија“.

Наводи

уреди
  1. 1,0 1,1 Ј., С. (20 декември 2016). „Колку маркирани планини, толку видливи убавини“. Нова Македонија. Посетено на 5 мај 2017.
  2. 2,0 2,1 Д., Л. (4 октомври 2016). „Почна планинарскиот предизвик „12 Врвови". Нова Македонија. Посетено на 5 мај 2017.
  3. Планинарски Предизвик „12 Врвови“. ПД „Трансверзалец“. 2 октомври 2016.

Надворешни врски

уреди