Лубен

планина во Македонија

Лубен — средновисока планина во Македонија со највисок врв Кафчал (1.762 м). Припаѓа на планините од западномакедонската група.

Лубен
планина
Поглед на планината Лубен со селото Цер во подножјето
Регион Балкан
Се граничи со Македонија Македонија
Највисока точка Кафчал
 - височина 1.762 м
Поглед на Лубен од Баба Сач

Се протега помеѓу Церско Поле на запад и северозапад. Со горниот тек од долината на Церска Река и превојот Кула е одвоена од Баба Сач. На исток продолжува во Бушева Планина, но од неа е одвоена со превојот Стрмол (1.370 м), а на југ е Демир Хисар. Геолошкиот состав е претставен со варовнички карпи што овозможиле интензивна карстна ерозија. Има динарски правец на протегање сз–ји и се развиени површински карстни форми: шкрапи, вртачи, ували, мали карстни полиња и скарстени долови[1].

Наводи

уреди
  1. Географско друштво на СР Македонија (1989). Географски разгледи (27-30. изд.). Скопје: Друштво.

Надворешни врски

уреди

41°23′5″N 21°4′35″E / 41.38472° СГШ; 21.07639° ИГД / 41.38472; 21.07639