Критериум ди Дофине 2015

Критериум ди Дофине 2015 — 67. издание на велосипедската етапна трка Критериум ди Дофине. Се одржала од 7 до 14 јуни и била шеснаесетта трка во сезоната на Светската турнеја.[1][2]

Критериум ди Дофине 2015
Светска турнеја на UCI 2015, трка 16 од 28
Детали за трката
Датум(и) 7–14 јуни 2015
Етапи 8
Растојание 1213 км
Време 30ч 59' 02" (39.2 км/ч)
Добитници на наградите
Победник  Крис Фрум (ВБР) (Тим Скај)
Втор  Тиџеј ван Гардерен (САД) (Ванти-Груп Гобер)
Трет  Руј Кошта (ПОР) (Лампре-Мерида)

Планински  Даниел Теклехајманот (ЕРИ) (МТН Кубека)
Младински  Сајмон Јејтс (ВБР) (Орика-ГринЕЏ)
Спринтерски  Насер Бухани (ФРА) (Кофидис)
Екипен Мовистар Тим
2014
2016

Трката била освоена од Крис Фрум, кој стигнал до втора победа на трката.

Екипи

уреди

Бидејќи Критериум ди Дофине е настан од Светската турнеја, сите седумнаесет UCI World Tour екипи биле автоматски поканети и се обврзани да учествуваат. На четири други екипи им биле доделени специјални покани за трката и со тоа била создадена главната група од 21 екипа.

Екипи во Светската турнеја биле:

Екипи кои добиле специјални покани биле:

Преглед

уреди
Етапа Датум Движење Растојание Вид Победник
1 7 јуни Ужин до Албервил 132 км   ридеста етапа   Питер Кенох (ВБР)
2 8 јуни Ле Бурже ду Лак до Вијар ле Домб 173 км   среднопланинска етапа   Насер Бухани (ФРА)
3 9 јуни Роан до Монтањи 24,5 км   екипен хронометар Ванти-Груп Гобер
4 10 јуни Анерон до Систерон 228 км   ридеста етапа   Насер Бухани (ФРА)
5 11 јуни Дињ ле Бен до Пра Луп 161 км   планинска етапа   Ромен Барде (ФРА)
6 12 јуни Сен Боне ан Шансор до Вијар де Ланс 183 км   планинска етапа   Руј Кошта (ПОР)
7 13 јуни Монмелијан до Сен Жерве ле Бен 155 км   планинска етапа   Крис Фрум (ВБР)
8 14 јуни Сен Жерве ле Бен до Модан 156,5 км   среднопланинска етапа   Крис Фрум (ВБР)

Етапи

уреди

Етапа 1

уреди
7 јуни 2015 — Ужин до Албервил, 132 км
Резултат од етапа 1
Возач Екипа Време
1   Питер Кенох (ВБР) Тим Скај 3ч 06' 41"
2   Саша Модоло (ИТА) Лампре-Мерида + 2"
3   Едвалд Боасон Хаген (НОР) МТН Кубека + 2"
4   Тиш Бенот (БЕЛ) Лото-Судал + 2"
5   Сајмон Геранс (АВС) Орика-ГринЕЏ + 2"
6   Насер Бухани (ФРА) Кофидис + 2"
7   Џеј Мекарти (АВС) Тинкоф-Саксо + 2"
8   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 2"
9   Самуел Димулен (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 2"
10   Сирил Готје (ФРА) Тим Јуропкар + 2"
Генерален пласман по етапа 1
Возач Екипа Време
1   Питер Кенох (ВБР)     Тим Скај 3ч 06' 41"
2   Саша Модоло (ИТА) Лампре-Мерида + 6"
3   Едвалд Боасон Хаген (НОР) МТН Кубека + 8"
4   Тиш Бенот (БЕЛ)   Лото-Судал + 12"
5   Сајмон Геранс (АВС) Орика-ГринЕЏ + 12"
6   Насер Бухани (ФРА) Кофидис + 12"
7   Џеј Мекарти (АВС) Тинкоф-Саксо + 12"
8   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 12"
9   Самуел Димулен (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 12"
10   Сирил Готје (ФРА) Тим Јуропкар + 12"

Етапа 2

уреди
8 јуни 2015 — Ле Бурже ду Лак до Вијар ле Домб, 173 км
Резултат од етапа 2
Возач Екипа Време
1   Насер Бухани (ФРА) Кофидис 4ч 23' 46"
2   Самуел Димулен (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал и.в.
3   Саша Модоло (ИТА) Лампре-Мерида и.в.
4   Едвалд Боасон Хаген (НОР) МТН Кубека и.в.
5   Алексеј Цатевич (РУС) Катјуша и.в.
6   Јонас Вангенехтен (БЕЛ) ИАМ Сајклинг и.в.
7   Јенс Кекелејре (БЕЛ) Орика-ГринЕЏ и.в.
8   Рамунас Навардаускас (ЛИТ) Канондејл-Гармин и.в.
9   Јаник Мартинес (ФРА) Тим Јуропкар и.в.
10   Лука Мезгец (СЛО) Џајант-Алпецин и.в.
Генерален пласман по етапа 2
Возач Екипа Време
1   Питер Кенох (ВБР)   Тим Скај 7ч 30' 27"
2   Саша Модоло (ИТА)   Лампре-Мерида + 2"
3   Насер Бухани (ФРА)   Кофидис + 2"
4   Самуел Димулен (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 6"
5   Едвалд Боасон Хаген (НОР) МТН Кубека + 8"
6   Тиш Бенот (БЕЛ) Лото-Судал + 12"
7   Јаник Мартинес (ФРА) Тим Јуропкар + 12"
8   Џеј Мекарти (АВС) Тинкоф-Саксо + 12"
9   Рамунас Навардаускас (ЛИТ) Канондејл-Гармин + 12"
10   Жилијан Алафилип (ФРА) Етикс-Квик Степ + 12"

Етапа 3

уреди
9 јуни 2015 — Роан до Монтањи, 24,5 км (екипен хронометар)
Резултат од етапа 3
Екипа Време
1 Ванти-Груп Гобер 29' 58"
2 Астана + 4"
3 Мовистар Тим + 5"
4 Етикс-Квик Степ + 18"
5 Орика-ГринЕЏ + 23"
6 Тим Скај + 35"
7 Канондејл-Гармин + 43"
8 Лампре-Мерида + 47"
9 ИАМ Сајклинг + 50"
10 Рабобанк + 54"
Генерален пласман по етапа 3
Возач Екипа Време
1   Роан Денис (АВС)     Ванти-Груп Гобер 8ч 00' 37"
2   Тиџеј ван Гардерен (САД) Ванти-Груп Гобер и.в.
3   Андриј Гривко (УКР) Астана + 4"
4   Винченцо Нибали (ИТА) Астана + 4"
5   Ливе Вестра (ХОЛ) Астана + 4"
6   Реин Тарамае (ЕСТ) Астана + 4"
7   Микеле Скарпони (ИТА) Астана + 4"
8   Горка Изагире (ШПА) Мовистар Тим + 5"
9   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 5"
10   Џон Гадре (ФРА) Мовистар Тим + 5"

Етапа 4

уреди
10 јуни 2015 — Анерон до Систерон, 228 км
Резултат од етапа 4
Возач Екипа Време
1   Насер Бухани (ФРА)   Кофидис 5ч 30' 53"
2   Јонас Вангенехтен (БЕЛ) ИАМ Сајклинг и.в.
3   Лука Мезгец (СЛО) Џајант-Алпецин и.в.
4   Едвалд Боасон Хаген (НОР) МТН Кубека и.в.
5   Алексеј Цатевич (РУС) Катјуша и.в.
6   Жилијан Алафилип (ФРА) Етикс-Квик Степ и.в.
7   Самуел Димулен (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал и.в.
8   Тиш Бенот (БЕЛ) Лото-Судал и.в.
9   Кевин Реза (ФРА) ФДЖ и.в.
10   Нејтан Хас (АВС) Канондејл-Гармин и.в.
Генерален пласман по етапа 4
Возач Екипа Време
1   Роан Денис (АВС)     Ванти-Груп Гобер 13ч 31' 30"
2   Тиџеј ван Гардерен (САД) Ванти-Груп Гобер и.в.
3   Андриј Гривко (УКР) Астана + 4"
4   Винченцо Нибали (ИТА) Астана + 4"
5   Ливе Вестра (ХОЛ) Астана + 4"
6   Микеле Скарпони (ИТА) Астана + 4"
7   Реин Тарамае (ЕСТ) Астана + 4"
8   Горка Изагире (ШПА) Мовистар Тим + 5"
9   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 5"
10   Џон Гадре (ФРА) Мовистар Тим + 5"

Етапа 5

уреди
11 јуни 2015 — Дињ ле Бен до Пра Луп, 161 км
Резултат од етапа 5
Возач Екипа Време
1   Ромен Барде (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал 4ч 31' 22"
2   Тиџеј ван Гардерен (САД) Ванти-Груп Гобер + 36"
3   Крис Фрум (ВБР) Тим Скај + 40"
4   Бењат Инчаусти (ШПА) Мовистар Тим + 42"
5   Сајмон Јејтс (ВБР) Орика-ГринЕЏ + 50"
6   Луј Мејнтјес (ЈАР) МТН Кубека + 50"
7   Ендру Талански (САД) Канондејл-Гармин + 55"
8   Микеле Скарпони (ИТА) Астана + 57"
9   Пјер Ролан (ФРА) Тим Јуропкар + 57"
10   Матијас Франк (ШВА) ИАМ Сајклинг + 57"
Генерален пласман по етапа 5
Возач Екипа Време
1   Тиџеј ван Гардерен (САД)   Ванти-Груп Гобер 18ч 03' 22"
2   Бењат Инчаусти (ШПА) Мовистар Тим + 17"
3   Ромен Барде (ФРА)   Аг2р-Ла Мондијал + 20"
4   Микеле Скарпони (ИТА) Астана + 31"
5   Крис Фрум (ВБР) Тим Скај + 41"
6   Сајмон Јејтс (ВБР) Орика-ГринЕЏ + 43"
7   Ендру Талански (САД) Канондејл-Гармин + 1' 08"
8   Даниел Мартин (ИРС) Канондејл-Гармин + 1' 16"
9   Матијас Франк (ШВА) ИАМ Сајклинг + 1' 17"
10   Николас Роуш (ИРС) Тим Скај + 1' 25"

Етапа 6

уреди
12 јуни 2015 — Сен Боне ан Шансор до Вијар де Ланс, 183 км
Резултат од етапа 6
Возач Екипа Време
1   Руј Кошта (ПОР) Лампре-Мерида 4ч 29' 23"
2   Винченцо Нибали (ИТА) Астана + 5"
3   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 38"
4   Тони Галопен (ФРА) Лото-Судал + 39"
5   Сајмон Јејтс (ВБР) Орика-ГринЕЏ + 1' 24"
6   Даниел Мартин (ИРС) Канондејл-Гармин + 1' 46"
7   Џон Гадре (ФРА) Мовистар Тим + 1' 48"
8   Тиш Бенот (БЕЛ) Лото-Судал + 1' 59"
9   Крис Фрум (ВБР) Тим Скај + 2' 12"
10   Бењат Инчаусти (ШПА) Мовистар Тим + 2' 12"
Генерален пласман по етапа 6
Возач Екипа Време
1   Винченцо Нибали (ИТА)   Астана 22ч 34' 17"
2   Руј Кошта (ПОР) Лампре-Мерида + 29"
3   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 30"
4   Сајмон Јејтс (ВБР)   Орика-ГринЕЏ + 35"
5   Тиџеј ван Гардерен (САД) Ванти-Груп Гобер + 42"
6   Бењат Инчаусти (ШПА) Мовистар Тим + 57"
7   Крис Фрум (ВБР) Тим Скај + 1' 21"
8   Тони Галопен (ФРА) Лото-Судал + 1' 29"
9   Ромен Барде (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 1' 30"
10   Даниел Мартин (ИРС) Канондејл-Гармин + 1' 30"

Етапа 7

уреди
13 јуни 2015 — Монмелијан до Сен Жерве ле Бен, 155 км
Резултат од етапа 7
Возач Екипа Време
1   Крис Фрум (ВБР) Тим Скај 4ч 24' 17"
2   Тиџеј ван Гардерен (САД) Ванти-Груп Гобер + 17"
3   Луј Мејнтјес (ЈАР) МТН Кубека + 41"
4   Бењат Инчаусти (ШПА) Мовистар Тим + 41"
5   Хоаким Родригес (ШПА) Катјуша + 54"
6   Ромен Барде (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 1' 08"
7   Алексис Вијермоз (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 1' 15"
8   Ендру Талански (САД) Канондејл-Гармин + 1' 25"
9   Руј Кошта (ПОР) Лампре-Мерида + 1' 34"
10   Даниел Наваро (ШПА) Мовистар Тим + 1' 45"
Генерален пласман по етапа 7
Возач Екипа Време
1   Тиџеј ван Гардерен (САД)   Ванти-Груп Гобер 26ч 59' 27"
2   Крис Фрум (ВБР) Тим Скај + 18"
3   Бењат Инчаусти (ШПА) Мовистар Тим + 45"
4   Руј Кошта (ПОР) Лампре-Мерида + 1' 10"
5   Сајмон Јејтс (ВБР)   Орика-ГринЕЏ + 1' 29"
6   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 1' 40"
7   Ромен Барде (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 1' 45"
8   Даниел Мартин (ИРС) Канондејл-Гармин + 2' 29"
9   Ендру Талански (САД) Канондејл-Гармин + 2' 39"
10   Хоаким Родригес (ШПА) Катјуша + 2' 46"

Етапа 8

уреди
14 јуни 2015 — Сен Жерве ле Бен до Модан, 156,5 км
Резултат од етапа 8
Возач Екипа Време
1   Крис Фрум (ВБР) Тим Скај 3ч 59' 27"
2   Сајмон Јејтс (ВБР) Орика-ГринЕЏ + 18"
3   Руј Кошта (ПОР) Лампре-Мерида + 18"
4   Тиџеј ван Гардерен (САД) Ванти-Груп Гобер + 18"
5   Хоаким Родригес (ШПА) Катјуша + 28"
6   Ромен Барде (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 28"
7   Даниел Мартин (ИРС) Канондејл-Гармин + 31"
8   Ваут Пулс (ХОЛ) Тим Скај + 44"
9   Пјер Ролан (ФРА) Тим Јуропкар + 44"
10   Бењат Инчаусти (ШПА) Мовистар Тим + 44"
Краен генерален пласман
Возач Екипа Време
1   Крис Фрум (ВБР)   Тим Скај 30ч 59' 02"
2   Тиџеј ван Гардерен (САД) Ванти-Груп Гобер + 10"
3   Руј Кошта (ПОР) Лампре-Мерида + 1' 16"
4   Бењат Инчаусти (ШПА) Мовистар Тим + 1' 21"
5   Сајмон Јејтс (ВБР)   Орика-ГринЕЏ + 1' 33"
6   Ромен Барде (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 2' 05"
7   Даниел Мартин (ИРС) Канондејл-Гармин + 2' 52"
8   Хоаким Родригес (ШПА) Катјуша + 3' 06"
9   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 3' 12"
10   Ендру Талански (САД) Канондејл-Гармин + 4' 17"

Поредок

уреди

На Критериум ди Дофине 2015 биле доделени четири различни маички. За генералниот пласман, пресметуван преку завршното време на секој велосипедист на секоја етапа, предводникот ја добивал жолтата маичка со сина лента.[3] Овој пласман бил сметан за најважен на Критериум ди Дофине 2014 и победникот на овој пласман бил сметан за победник на трката.

Дополнително, постоел бодовен пласман наградуван со зелена маичка.[3] За бодовниот пласман, велосипедистите добивале бодови за завршување во првите десет на етапа. На сите етапи, победата носела 15 бода, второто место носело 12 бода, третото 10, четвртото 8, петтото 6 и еден помалку за секое место надолу сè до еден бод за 10. место. Бодови за овој пласман можеле да се добијат и на секој од средните спринтови; овие бодови биле доделувани на секој од тројцата најбрзи возачи низ целта и тоа 5 бода за првиот, 3 за вториот и 1 за третиот.[3]

Постоел и планински пласман, кој бил наградуван со бело-црвена точкаста маичка.[3] За планинскиот пласман, бодови се добивале на врвот на некое искачување, доколку стигнеш пред другите велосипедисти. Секое искачување било категоризирано како екстра, прва, втора, трета или четврта категорија, а повеќе бодови носеле повисоките категории. Искачувањата од екстра категорија носеле најмногу бода, 20 за првиот возач преку врвот; првите десет возачи на искачувањата од екстра категорија добивале бодови за планинскиот пласман, првите осум за оние од прва категорија и првите шест за оние од втора категорија.[3] Помалку бодови се добивале на помалите искачувања, обележани со трета или четврта категорија.[3]

Четвртата маичка го претставувала пласманот за млад возач, наградуван со бела маичка.[3] Пласманот бил пресметуван на истиот начин како генералниот пласман, но тука се натпреварувале само возачите родени по 1 јануари 1990. Постоел и екипен пласман, каде се пресметувале времињата на најдобрите тројца велосипедисти од секоја екипа на секоја етапа; водечката екипа на крајот на екипата била онаа со најмало вкупно време.[3]

Етапа Победник Генерален пласман
 
Планински пласман
 
Бодовен пласман
 
Пласман за млад возач
 
Екипен пласман
 
1 Питер Кенох Питер Кенох Даниел Теклехајманот Питер Кенох Тиш Бенот Тим Скај
2 Насер Бухани Саша Модоло Насер Бухани
3 Ванти-Груп Гобер Роан Денис Насер Бухани Роан Денис Ванти-Груп Гобер
4 Насер Бухани
5 Ромен Барде Тиџеј ван Гардерен Ромен Барде Тим Скај
6 Руј Кошта Винченцо Нибали Сајмон Јејтс Мовистар Тим
7 Крис Фрум Тиџеј ван Гардерен
8 Крис Фрум
На крај Крис Фрум Даниел Теклехајманот Насер Бухани Сајмон Јејтс Мовистар Тим

Наводи

уреди
  1. „UCI го потврди календарот за Светската турнеја 2015“. Cycling News. Посетено на 4 јануари 2015.
  2. „Календар на UCI за 2015“. UCI. Посетено на 4 јануари 2015.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6 3,7 „2014 Critérium du Dauphiné: Specific regulations“ (PDF). Критериум ди Дофине (англиски). Amaury Sport Organisation. Посетено на 11 октомври 2015.[мртва врска]