Пајонија (општина)

општина во Егејска Македонија
(Пренасочено од Гуменџиско)
Општина Пајонија
Δήμος Παιονίας
Dimos Peonias - Central Macedonia.svg
Општината Пајонија на картата на областа Централна Македонија
Податоци
Област: Централна Македонија
Округ: Кукуш
Гео. област: Бојмија
Население: 28 493 (2011)
Седиште: Гуменџе
Нас. места: 52
Пошт. бр.: 613 00
Пов. бр.: 23430-4
Портал: paionia.gov.gr

Пајонија (грчки: Δήμος Παιονίας, Димос Пеонијас) — општина во централниот дел Егејска Македонија, денес во Грција. Административен центар е градот Гуменџе. Населените места традиционално се сметаат за гуменџиски, кукушки или ениџевардарски (пазарски). Општината е наречена по некогашната горномакедонска област Пајонија, согласно грчката политика на присвојување на древната историја на Македонија.

Населени местаУреди

Општината Пајонија е создадена на 1 јануари 2011 г. согласно законот „Каликратис“ со спојување на општините - Ашиклар (Европос), Бојмица (Аксиуполи), Гуменџе (Гумениса) и Ругуновец (Поликастро), како и општинската целина Голема Ливада (Ливадија).[1]

Општинска единица АшикларУреди

 
Поранешната општина Ашиклар на картата на некогашниот округ Кукуш.

Според пописот од 2001 г., општината Ашиклар (Δήμος Ευρωπού) со седиште во Ашиклар (Европос) има 6 042 и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места во областа Бојмија:

 • Општински оддел Ашиклар
 • село Ашиклар (или Ашиклари, Шиклари, Шиклара; Ευρωπός, Европос) (2 425 жители)
 • Општински оддел Бубабкево
 • село Бубакево (или Баба Ќој; Μεσιά, Месја) (316 жители)
 • Општински оддел Кушиново
 • село Кушиново (Πολύπετρο, Полипетро) (552 жители)
 • Општински оддел Петрово
 • село Петрово (или Петрево; Άγιος Πέτρος, Агиос Петрос) (1 813 жители)
 • Општински оддел Тумба
 • село Тумба (Τούμπα) (936 жители)

Општинска единица БојмицаУреди

 
Поранешната општина Бојмица на картата на некогашниот округ Кукуш.

Според пописот од 2001 г., општината Ашиклар (Δήμος Αξιούπολης) со седиште во Бојмица (Аксиуполи) има 6 725 жители и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места во областа Бојмија:

 • Општински оддел Бојмица (3 458 жители)
 • град Бојмица (Αξιούπολη, Аксиуполи) (3 275 жители)
 • село Извор (Πηγή, Пиги) (183 жители)
 • Општински оддел Горгопик
 • Општински оддел Карасинанци
 • Општински оддел Љумница (287 жители)
 • село Љумница (или Лумница; Σκρα, Скра) (219 жители)
 • село Купа (Κούπα) (68 жители)
 • Општински оддел Маја Даг
 • Општински оддел Оризарци (1 109 жители)
 • село Оризарци (Ρύζια, Ризија) (592 жители)
 • село Валгаци (Валгат; Καμποχώρι, Камбохори) (171 жител)
 • село Дабово (Βαλτοτόπι, Валтотопи) (346 жители)
 • Општински оддел Сехово (438 жители)
 • село Сехово (Ειδομένη, Идомени) (235 жители)
 • село Алчак (Χαμηλό, Хамило) (154 жители)
 • село Шљопинци (Δογάνης, Доганис) (49 жители)

Општинска единица Голема ЛивадаУреди

 
Поранешната општина Голема Ливада на картата на некогашниот округ Кукуш.

Според пописот од 2001 г., општината Голема Ливада (Κοινότητα Λιβαδίων) се состои од само едно населено место — селото Голема Ливада (Λιβάδια, Ливадија) и има 402 жители.

Општинска единица ГуменџеУреди

 
Поранешната општина Гуменџе на картата на некогашниот округ Кукуш.

Според пописот од 2001 г., општината Гуменџе (Δήμος Γουμένισσας) со седиште во Гуменџе (Гумениса) има 6 819 жители и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места во областа Бојмија:

 • Општински оддел Гуменџе
 • град Гуменџе (Γουμένισσα, Гумениса) (4 073 жители)
 • Општински оддел Баровица
 • село Баровица (Καστανερή, Кастанери) (237 жители)
 • Општински оддел Крива
 • село Крива (Γρίβα, Грива) (813 жители)
 • Општински оддел Либахово (565 жители)
 • Општински оддел Петгас (313 жители)
 • село Петгас (или Петг’с; Πεντάλοφο, Пендалофо) (191 жител)
 • село Рамна (Ομαλό, Омало) (122 жители)
 • Општински оддел Тушилово
 • Општински оддел Црна Река

Општинска единица РугуновецУреди

 
Поранешната општина Ругуновец на картата на некогашниот округ Кукуш.

Општината е создадена во 1986 г. со спојување на општините Ругуновец и Вардино. Според пописот од 2001 г., општината Ругуновец (Δήμος Πολυκάστρου) со седиште во Ругуновец (Поликастро) има 12 732 жители жители и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места во областа Бојмија:

 • Општински оддел Ругуновец (6 497 жители)
 • град Ругуновец (или Кара Суле; Πολύκαστρο, Поликастро) (6 485 жители)
 • село Спанчово (или Спанчево; Λατομείο, Латомио) (12 жители)
 • Општински оддел Аматово
 • село Аматово (Άσπρος, Аспрос) (912 жители)
 • Општински оддел Вардаровци (471 жител)
 • село Вардаровци (Αξιοχώρι, Аксиохори) (431 жител)
 • село Ада Тепе (Νέο Σιράκιο, Нео Сиракио) (40 жители)
 • Општински оддел Вардино (418 жители)
 • село Вардино (или Вардено; Λιμνότοπος, Лимнотопос) (130 жители)
 • село Нова Кавала (Νέα Καβάλα, Неја Кавала) (137 жители) новосоздадено
 • село Ситарија (Σιταριά) (148 жители) новосоздадено
 • село Хрисокамбос (Χρυσόκαμπος) (3 жители) новосоздадено
 • Општински оддел Драгомир (1 010 жители)
 • село Драгомирци (Драгомир, Βαφιοχώρι, Вафиохори) (781 жител)
 • село Бејлери (Ξηρόλακκος, Ксиролакос) (71 жител)
 • село Галаванци (или Гавалани; Βαλτούδι, Валтуди) (60 жители)
 • село Казаново (Κοτύλη, Котили) (40 жители)
 • село Коџа Омерли (Χερσοτόπι, Херсотопи) (60 жители)
 • Општински оддел Ересели (820 жители)
 • село Ересели (или Ресели; Ποντοηράκλεια, Пондоираклија) (812 жители)
 • село Арџан (или Хараџиново; Κάστρο, Кастро) (8 жители)
 • Општински оддел Колиби
 • село Колиби (Ειρηνικό, Иринико или Καλύβια Γιαννελλαίων, Каливија Ѓанелеон) (117 жители)
 • Општински оддел Крастали
 • Општински оддел Мачуково (1 266 жители)
 • село Мачуково (Εύζωνοι, Евзони) (568 жители)
 • село Бајалци (Πλατανιά, Платанија) (404 жители)
 • место Стражарница (Τσολιάδες, Цолијадес) (0 жители) — место на граничниот премин новосоздадено
 • село Чидемли (Μεταμόρφωση, Метаморфоси) (287 жители)
 • Општински оддел Ореовица
 • село Ореовица (или Ореховица; Πευκοδάσος, Певкодасос) (637 жители)
 • Општински оддел Смол
 • село Смол (Μικρό Δάσος, Микро Дасос) (512 жители)

Поранешни населени местаУреди

На територијата на денешната општина Пајонија се наоѓале и следниве поранешни села:

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

 1. „Ν. 3852/10“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2010-07-05. Посетено на 2010-07-05.

Надворешни врскиУреди