Бојмијаисториско-географска област во јужниот дел на Македонија и северна Егејска Македонија, денес во Грција. Областа ги опфаќа селата околу градовите Гевгелија, Валандово и Богданци во Македонија и Бојмица и Гуменџе во денешна Грција.[1]

На север преку Демиркаписката Клисура се граничи со Тиквешијата, на запад преку планината Пајак со областа Меглен, на југозапад со областа Сланица, а на исток со Вардаријата.[2]

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. Шалдев, Христо. Областа Боймия в Югозападна Македония. Македонски преглед, 1930, 6:1, с. 49–82.
  2. Шалдев, Христо. Боймия в Югозападна Македония. Македонски преглед, 1930, 6:1, с. 49–82[мртва врска].