Кукуш (општина)

општина во Кукушкиот округ, Егејска Македонија
Општина Кукуш
Δήμος Κιλκίς
Dimos Kilkis - Central Macedonia.svg
Општина Кукуш на картата на областа Централна Македонија
Податоци
Област: Централна Македонија
Округ: Кукуш
Гео. област:
Население: 51.801 (2001)
Седиште: Кукуш
Нас. места: 114
Пошт. бр.: 611 00
Пов. бр.: 23410-2 до 7
Портал: e-kilkis.gr

Кукуш (грчки: Δήμος Κιλκίς, Димос Килкис) — општина во централниот дел на Егејска Македонија, денес во Грција. Административен центар е градот Кукуш.

Населени местаУреди

Општината Кукуш е создадена на 1 јануари 2011 г. по законот „Каликратис“[1] со спојување на седум општини: Аканџали, Галик, Горчливо Езеро, Дојран, Круша, Кукуш и Хрсово.

Општинска единица АканџалиУреди

 
Поранешната општина Аканџали на картата на некогашниот округ Кукуш.

Според пописот од 2001 г., општината Аканџали (Δήμος Μουριών) со седиште во Станица Аканџали (Статмос Мурион) има 3.390 жители и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Станица Аканџали (1.479 жители)
 • Општински оддел Аканџали (438 жители)
 • село Аканџали (Μουριές, Муриес) (877 жители)
 • село Атли (или Аатли, Ехатли; Καβαλλάρης, Каваларис) (79 жители)
 • Општински оддел Попово (794 жители)
 • село Попово (Μυριόφυτο, Мириофито) (638 жители)
 • село Караџали (Καλλιρρόη, Калирои) (55 жители)
 • село Ново Попово (Νέο Μυριόφυτο, Нео Мириофито) (101 жител) новосоздадено
 • Општински оддел Света Петка
 • село Света Петка (Αγία Παρασκευή, Агија Параскеви) (240 жители)

На територијата на општинската единица се наоѓале и напуштените села Брест (Акролимнио), Карлобаси (Критика) и Робово (Родонас). Поранешните села Горно Горбасово (или Горно Гарбали; Ано Сурмена), Долно Горбасово (или Долно Гарбали; Като Сурмена) и Чаали (Микровриси) се припоени кон Станица Аканџали. Савџели (Платаниес) и Буламачли (Акакиес) се припоени кон Аканџали.

Општинска единица ГаликУреди

 
Поранешната општина Галик на картата на некогашниот округ Кукуш.

Според пописот од 2001 г., општината Галик (Δήμος Γαλλικού) со седиште во Караџа Кадар (Камбанис) има 7.275 жители и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Караџа Кадар (1 437 жители)
 • Општински оддел Воловот (1 886 жители)
 • село Воловот (или Горно Воловот; Νέα Σάντα, Неја Санда) (1 508 жители)
 • село Долно Воловот (Παντελεήμωνας, Панделејмонас) (378 жители)
 • Општински оддел Саламаново
 • село Саламаново (или Саламанли; Γαλλικός, Галикос) (1 135 жители)
 • Општински оддел Амбарќој
 • Општински оддел Хасан Абас (1 163 жители)
 • село Хасан Абас (или Хасан Обаси; Πεδινό, Педино) (1 117 жители)
 • село Каваклија (Πέρινθος, Перинтос) (46 жители)
 • Општински оддел Чоколово (990 жители)
 • село Сарџали (Χρυσόπετρα, Хрисопетра) (139 жители)
 • село Џевапли (Λαοδικηνό, Лаодикино) (254 жители)
 • село Ќулахли (или Ќулели; Πυργωτό, Пиргото) (248 жители)
 • село Чоколово (или Чокали; Περιστέρι, Перистери) (185 жители)
 • село Шереметли (Φανάρι, Фанари) (164 жители)

Општинска единица Горчливо ЕзероУреди

 
Поранешната општина Горчливо Езеро на картата на некогашниот округ Кукуш.

Според пописот од 2001 г., општината Горчливо Езеро (Δήμος Πικρολίμνης) со седиште во Али Хаџалар (Микрокамбос) има 2.864 жители и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Али Хаџалар
 • село Али Хаџалар (или Али Хоџалар; Μικρόκαμπος, Микрокамбос) (1 159 жители)
 • Општински оддел Сари пазар
 • Општински оддел Карабунар
 • село Ново Женско (Νέο Γυναικόκαστρο, Нео Гинекокастро) (715 жители) новосоздадено
 • село Долно Постолар (Κάτω Απόστολοι, Като Апостоли) (587 жители)
 • село Вакуфи (Βακούφι) (67 жители) новосоздадено
 • село Кокарѕа (Κοκάρτζα) (74 жители) новосоздадено
 • Општински оддел Хаџилар (725 жители)
 • село Хаџилар (Ξυλοκερατιά, Ксилокератија) (504 жители)
 • село Ѓол Баш (или Ѓол Оваси; Πικρολίμνη, Пикролимни) (165 жители)
 • село Бакеика (Μπακαίικα) (56 жители) новосоздадено
 • Општински оддел Верланица
 • село Верланица (или Верланџа; Παλιό Αγιονέρι, Палио Агионери) (380 жители)
 • Општински оддел Нова Верланица

Општинска единица ДојранУреди

 
Поранешната општина Дојран на картата на некогашниот округ Кукуш.

Според пописот од 2001 г., општината Дојран (Δήμος Δοϊράνης) се центар во с. Дојран (Дојрани) има 2.208 жители и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Патарос (1.392 жители)
 • село Дојран (Δοϊράνη, Дојрани) (183 жители)
 • село Патарос (Δροσάτο, Дросато) (1.068 жители)
 • село Гола (Κορυφή, Корифи) (141 жител)
 • Општински оддел Владаја
 • село Владаја (Ακρίτας, Акритас) (245 жители)
 • Општински оддел Сурлово (571 жител)
 • село Сурлово (или Сурлево; Αμάραντα, Амаранда) (408 жители)
 • село Димонци (Άγιος Χαράλαμπος, Агиос Хараламбос) (163 жители)

Општинска единица КрушаУреди

 
Поранешната општина Круша на картата на некогашниот округ Кукуш.
 
Библиотеката во Рошлово.

Според пописот од 2001 г., општината Круша (Δήμος Κρουσσών) со седиште во Коркутово (Терпилос) има 6.770 жители и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Коркутово (943 жители)
 • село Коркутово (или Коркут; Τέρπυλλος, Терпилос) (600 жители)
 • село Мутулово (Μεταξοχώρι, Метаксохори) (143 жители)
 • село Неманци (или Чомлекчи; Διπόταμος, Дипотамос) (200 жители)
 • Општински оддел Арбур
 • село Арбур (или Арбури; Κορωνούδα, Коронуда) (321 жител)
 • Општински оддел Врлан (191 жител)
 • село Врлан (Αναβρυτό, Анаврито) (145 жители)
 • село Колибалар (Πλαγιοχώρι, Плагиохори) (46 жители)
 • Општински оддел Грамадна
 • село Грамадна (Ευκαρπία, Евкарпија) (618 жители)
 • Општински оддел Долни Тодорак (207 жители)
 • Општински оддел Кара Ахматли (368 жители)
 • село Кара Ахматли (Κοιλάδι, Килади) (140 жители)
 • село Елезли (Καλολίβαδο, Калоливадо) (15 жители)
 • село Касамли (Χειμαδιό, Химадио) (215 жители)
 • Општински оддел Кушево (222 жители)
 • село Кушево (или Кушово; Κοκκινιά, Кокинија) (111 жители)
 • село Междурек (Μελισσουργείο, Мелисургио) (111 жители)
 • Општински оддел Ќосе Мурџели (101 жител)
 • Општински оддел Мирово
 • село Мирово (Ελληνικό, Елинико) (166 жители)
 • Општински оддел Морарци (400 жители)
 • село Морарци (или Морафча; Αντιγόνεια, Антигонија) (122 жители)
 • село Исманли (или Исмаили; Исмаил; Γάβρα, Гавра) (111 жители)
 • село Рамна (Μονολίθι, Монолити) (60 жители)
 • село Алексово (или Нехире Мутне; Алексија; Μυλοχώρι, Милохори) (107 жители)
 • Општински оддел Папрат (216 жители)
 • село Папрат (Ποντοκερασιά, Пондокерасија) (146 жители)
 • село Хоџа Маало (Παρόχθιο, Парохтио) (70 жители)
 • Општински оддел Пејково (238 жители)
 • село Пејково (Άγιος Μάρκος, Агиос Маркос) (89 жители)
 • село Лелово (Άγιος Αντώνιος, Агиос Андониос) (111 жители)
 • Општински оддел Планиница (412 жители)
 • село Планиница (или Планица, Липлак; Φύσκα, Фиска) (289 жители)
 • село Срчали (Σπουργίτης, Спургитис) (123 жители)
 • Општински оддел Равна (440 жители)
 • село Равна (или Рамна; Ίσωμα, Исома) (333 жители)
 • село Кочан (или Кочана; Ριζανά, Ризана) (107 жители)
 • Општински оддел Рајаново
 • Општински оддел Рошлово (354 жители)
 • село Рошлово (или Доганџи, Дованџе; Γερακαριό, Геракарио) (243 жители)
 • село Сарајли (Παλατιανό, Палатијано) (111 жители)
 • Општински оддел Севендекли
 • Општински оддел Хаџи Бајрамли
 • Општински оддел Шемница (405 жители)
 • село Шемница (или Снефче, Снефча, Енфиџе; Κεντρικό, Кендрико) (320 жители)
 • село Кара Махмутли (Μαυροπλαγιά, Мавроплагија) (73 жители)
 • село Сари Дуанли (или Сари Доганли; Πετράδες, Петрадес) (12 жители)

Општинска единица КукушУреди

 
Поранешната општина Кукуш на картата на некогашниот округ Кукуш.

Според пописот од 2001 г., општината Кукуш има 24.812 жители (2001) и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Кукуш (18.958 жители)
 • град Кукуш (Κιλκίς Килкис) (17.430 жители)
 • село Бела Црква (Κολχίδα, Колхида) (143 жители)
 • село Јанешево (или Јанес; Μεταλλικό, Металико) (371 жител)
 • село Серсемли (Ξηρόβρυση, Ксировриси) (172 жители)
 • село Сеслово (Σεβαστό, Севасто) (150 жители)
 • село Стрезово (Αργυρούπολη, Аргируполи) (591 жител)
 • село Шекерли (или Шекерлија; Ζαχαράτο, Захарато) (101 жител)
 • Општински оддел Ајдарли (504 жители)
 • село Ајдарли (Βαπτιστής, Ваптистис) (449 жители)
 • село Киријакеика (Κυριακαίικα) (55 жители) новосоздадено
 • Општински оддел Армутчи
 • село Армутчи (Μεγάλη Βρύση, Мегали Вриси) (520 жители)
 • Општински оддел Грбашел
 • село Грбашел (или Грбасел; Καστανιές, Кастаниес) (595 жители)
 • Општински оддел Дурасанли (906 жители)
 • село Дурасанли (Μεσιανό, Месијано) (195 жители)
 • село Даутли (Δαφνοχώρι, Дафнохори) (63 жители)
 • село Женско (Старо Женско; Παλαιό Γυναικόκαστρο, Палео Гинекокастро) (382 жители)
 • село Ишикли (или Ашикли, Ашиклар; Λεβεντοχώρι, Левендохори) (266 жители)
 • Општински оддел Ени Маало (556 жители)
 • Општински оддел Крецово
 • село Крецово (Киреч, Χωρύγιο, Хоригио) (919 жители)
 • Општински оддел Пазарли
 • село Пазарли (Μελάνθιο, Мелантио) (235 жители)
 • Општински оддел Сари Ѓол
 • село Сари Ѓол (Κρηστώνη, Кристони) (1.138 жители)
 • Општински оддел Хаџи Јунус

Општинска единица ХрсовоУреди

 
Поранешната општина Хрсово на картата на некогашниот округ Кукуш.

Според пописот од 2001 г., општината Хрсово (Δήμος Χέρσου) има 4.482 жители и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Хрсово (1 730 жители)
 • село Хрсово (Χέρσο, Херсо) (1 209 жители)
 • село Крондирци (или Калиндир, Килиндир, Келиндир; Καλίνδρια, Калиндрија) (176 жители)
 • село Новоселјани (или Ениќој, Јениќој; Ελευθεροχώρι, Елевтерохори) (247 жители)
 • село Рапеш (или Ратеш; Ηλιόφωτο, Илиофото) (81 жител)
 • Општински оддел Маловци
 • село Маловци (Ηλιόλουστο, Илиолусто) (460 жители)
 • Општински оддел Усуслу (1 666 жители)
 • село Усуслу (Πλαγιά, Плагија) (814 жители)
 • село Иракли (или Ерекли; Κορομηλιά, Коромилија) (657 жители)
 • село Поторес (или Потрос; Αγία Κυριακή, Агија Киријаки) (195 жители)
 • Општински оддел Чугунци (643 жители)
 • село Чугунци (Μεγάλη Στέρνα, Мегали Стерна) (518 жители)
 • село Калиново (Σουλτογιανναίικα, Султојанејка) (88 жители)
 • село Мијалово (или Михалово; Μιχαλίτσι, Михалици) (37 жители)

На територијата на општинската единица се наоѓало и денес непостоечкото село Врагитурци (или Вергетур; гр. Σωτηρούδα, Сотируда).

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

 1. „Ν. 3852/10“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2010-07-05. Посетено на 2010-07-05.