Бегемот (издавачка куќа)

Бегемот — македонска издавачка куќа, со седиште во Скопје.

Историјат уреди

Организација и менаџмент уреди

Издавачката куќа „Бегемот“ е организирана како друштво со ограничена одговорност, а нејзиното седиште се наоѓа на ул. „Ѓуро Малешевец“ бр. 4Б, 1000, Скопје. Директор и главен уредник е Филип Димевски.[1] [2]

Издавачка дејност уреди

Каталогот на објавените наслови на „Бегемот“ ги вклучува следниве изданија:

Библиотека „Ѕвезди“ уреди

Библиотека „Аквамарин“ уреди

Библиотека „Ars magna“ уреди

Во рамки на едицијата „Ars magna“ се објавени следниве изданија:[3][4]

Библиотека „Наше маало“ уреди

Во едиција „Наше маало“ се објавени следниве книги:[5]

Официјално мрежно место уреди

Официјално мрежно место на „Бегемот“

Наводи уреди

  1. Витолд Гомбрович, Космос. Скопје: Бегемот, 2013.
  2. Виолета Бојковска, Барем наутро. Скопје: Бегемот, 2019.
  3. Хорхе Луис Борхес, Сеќавањето на Шекспир. Скопје: Бегемот, 2016.
  4. Евгениј Замјатин, Џенем. Скопје: Бегемот, 2016.
  5. Андреј Ал-Асади, Утрото на бессоните. Скопје: Бегемот, 2021.