Фернандо Песоа (португалски: Fernando António Nogueira Pessoa) (13 јуни 1888 - 30 ноември 1935) - португалски писател, филозоф и книжевен критичар.

Фернандо Песоа во 1912 година.

БиографијаУреди

 
Фернандо Песоа во 1898 година.

Песоа имал големи познавања во областа на окултизмот, спиритизмот и астрологијата.[1]

 
Домот на Ф. Песоа од 1920 до 1935 година, денес „Музеј на Фернандо Песоа“

ТворештвоУреди

 
Последниот запис на Песоа, ден пред смртта.

Песоа се смета за еден од најголемите поети кои твореле на португалски јазик. Исто така, тој пишувал и кратки раскази, драми, детективски романи, а се бавел и со политичка и книжевни критика. Тој бил водечки лик на авангардното книжевно списание „Орфеј“, а неговите дела се сметаат за почеток на португалскиот книжевен модернизам. За Песоа е карактеристично тоа што во текот на кариерата користел различни книжевни имиња (хетероними), како: Алберто Каиру, Рикардо Реиш, Алваро де Кампуш итн. За негово ремек-дело се смета „Книга на немирот“ од 1928 година.[2]

 
Гробот на Песоа во Лисабон.

НаводиУреди

  1. Фернандо Песоа, Банкарот анархист. Скопје: Бегемот, 2015.
  2. Фернандо Песоа, Банкарот анархист. Скопје: Бегемот, 2015.