Виктор Пелевин (р. 1962) — руски писател.

Животопис уреди

Творештво уреди

Пелевин е еден од најзначајните и најзагадочните писатели на постмодерна фикција на денешнината, иако тој одбива да се идентификува со постмодернизмот. Неговото творештво е клучна референтна точка во постсоветската книжевност. Неговите дела претставуваат повеќеслојни текстови кои обединуваат елементи од популарната култура и езотеричните филозофии, одразувајќи ги притоа и конвенциите на жанровите на научната фантастика и на сатирата. Неговата поетика често се поврзува со Михаил Бугаков, Николај Гогољ и Франц Кафка, но очигледна е неговата оригиналност како мајстор на надреалното. Тој ја разобличува реалноста до апсурдност, со цел да ја прикаже онаква каква што е таа.[1]

Најважни дела на Пелевин се:

  • Синиот фенер (раскази, 1991)
  • Жолтата стрела
  • Омон Ра (роман)
  • Животот на инсектите
  • Чапаев и празнина
  • Генерација П
  • Бетмен Аполо
  • S.N.U.F.F.
  • Набљудувачот

Наводи уреди

  1. Виктор Пелевин, Синиот фенер. Скопје: Бегемот, 2018.