Александар Прокопиев

Александар Прокопиев (Скопје, 24 февруари 1953) — македонски прозаист, есеист и поет.[1]

Александар Прокопиев
Aleksandar Prokopiew.jpg
Александар Прокопиев во 2012
Роден/а24 февруари 1953
Скопје
Занимањеписател
Националностмакедонска

ЖивотописУреди

Прозаист и есеист. Роден во Скопје, 1953. Дипломирал и магистрирал на Филолошкиот Факултет во Белград, на групата за компаративна книжевност и теорија на литературата. Работи во Институтот за македонска книжевност при Филолошкиот факултет во Скопје[2].

Основоположник на постмодернизмот во современата македонска литература. За новелата „Ѕиркачот“ бил номиниран за книжевната награда „Балканика“ во 2007 година.

Делата на Прокопиев се преведени на англиски, јапонски, француски, чешки, германски, унгарски, полски, италијански, руски, српски и бугарски јазик.

Член е на Независните писатели на Македонија.

ТворештвоУреди

 • Младиот мајстор на Играта (раскази), 1983
 • …или… (раскази), 1987
 • Пловидба кон Југ (раскази), 1988
 • Слово за змијата (раскази), 1992
 • Ars amatoria (раскази), 1998
 • Слика тркало (хаику), 1998
 • Дали Калимах беше постмодернист? (есеи), 1994
 • Патување на сказната (есеи), 1996
 • Антиупатства за лична употреба, 1996/2000
 • Постмодерен Вавилон (есеи), 2000
 • Човекот со четири часовници (раскази), 2003
 • Борхес и компјутерот (есеи), 2005
 • Ѕиркачот (новела), 2007
 • Човечулец: бајки од левиот џеб, 2011

НаводиУреди

 1. Македонски писатели, Друштво на писатели на Македонија, Скопје, 2004, стр. 218.
 2. Александар Прокопиев - Биографија