Сашо Огненовски (1964, Битола) - македонски актер, режисер и писател.

БиографијаУреди

Огненовски дипломирал на Факултетот за драмски уметност во Скопје, во 1987 година. Во 2002 година магистрирал на Институтот за социолошки и политичко-правни истражувања во Скопје, на тема од областа на комуникациите и медиумите. Работел како стручен соработник и професор на Педагошкиот факултет во Битола, и како професор по сценски говор на Меѓународниот славјански институт.[1]

ТворештвоУреди

Огненовски одиграл повеќе од 100 улоги на сцената на Народниот театар во Битола. Исто така, тој е автор на повеќе книги, како:[2]

 • Лавина (1995)
 • Обична бајка (поезија, 2002)
 • Режисерската семантика на Владимир Милчин (2002)
 • Монографија за Ацо Ѓорчев (2010)
 • Волшебниот компас (поезија, 2011)
 • Тага (драма, 2012)
 • Плодовите на пеколот (2014)
 • Пустински цвет (2015)
 • Тврдина (драми, 2017)

НаводиУреди

 1. „Објавена книга со драми на Сашо Огненовски“, Дневник, година XXI, број 6289, вторник, 14 февруари 2017, стр. 17.
 2. „Објавена книга со драми на Сашо Огненовски“, Дневник, година XXI, број 6289, вторник, 14 февруари 2017, стр. 17.