Витолд Гомбрович

Витолд Гомбрович (полски: Marian Witold Gombrowicz) (4 август 1904, Малошице, Полска - 25 јули 1969, Венс, Франција) - полски писател.

ЖивотописУреди

 
Куферот на Гобрович.
 
Спомен-плоча на Гомбрович во Гдиња.

ТворештвоУреди

Најпознати дела на Гомбрович се: Фердидурке (1938), Транс-Атлантик (1953), Дневник 1953-1956 (1957), Порнографија (1960), Дневник 1957-1961 (1962), Космос (1965) и Дневник 1961-1966 (1966). Основна специфика на неговото творештво е набљудувањето на човекот во психолошката заплетканост во односите со другите луѓе и културното наследство. Неговиот јазик се состои од многу неологизми и честа употреба на „зборови-клучеви“.[1]

НаводиУреди

  1. Витолд Гомбрович, Космос. Скопје: Бегемот, 2013.