Јакуб Арбес (чешки: Jakub Arbes) (12 јуни 1840 во Прага - 8 април 1914 во Прага) — чешки писател, критичар и новинар.

Животопис уреди

 
Јакуб Арбес

Творештво уреди

 
Споменик на Арбес во Прага

Арбес бил следбеник на книжевната група Мајовци. Тој е познат како творец на книжевниот стил наречен „романето“, којшто се одликува со акција, исполнета со напнатост, таинственост и сензационалност. Притоа, тајните најчесто имаат логично, рационално решение, каде што необичните појави се објаснуваат со помош на природните, егзактни науки. Творештвото на Арбес започнало под влијание на романите на Жил Верн и новелите на Едгар Алан По. Негови најпознати дела се:[1]

  • Ѓаволот на маки (1866)
  • Свети Ксавериј (1873)
  • Њутновиот мозок (1877)
  • Кандидати за егзистенција (1878)
  • Модерни сеништа (1879)

Наводи уреди

  1. Јакуб Арбес, Свети Ксавериј. Скопје: Бегемот, 2016.