Башкирски јазик (Башҡорт теле) — туркиски јазик зборуван во руската република Башкортостан, каде што е и службен јазик. Според пописот од 2002, јазикот го зборувале 1.379.000 Башкири, најмногу во Башкортостан, но исто така и во соседните руски републики.

Башкирски јазик
Башҡорт теле Bašqort tele 
Изговор: башкорт теле
Зборуван во: Русија, Узбекистан, Казахстан 
Регион: Азија
Вкупно говорници:
Јазично семејство: алтајски
 туркиски
  Башкирски јазик 
Писмо: Башкирска азбука 
Статус
Службен во: Башкортостан, Русија
Регулиран од:
Јазични кодови
ISO 639-1: ba
ISO 639-2: bak
ISO 639-3: id=bak bak
Тројазичен знак на аеродромот во Уфа на башкирски, руски и англиски