Трка околу Баскија 2015

велосипедска трка

Трка околу Баскија 2015 — 55. издание на велосипедската етапна трка Трка околу Баскија. Се одржала од 6 до 11 април и била деветта трка во сезоната на Светската турнеја.[1][2] Трката била освоена од страна на Хоаким Родригес.

Трка околу Баскија 2015
Светска турнеја на UCI 2015, трка 9 од 28
Детали за трката
Датум(и) 6-11 април 2015
Етапи 6
Растојание 845,2 км
Време 21ч 49' 38" ( км/ч)
Добитници на наградите
Победник  Хоаким Родригес (ШПА) (Катјуша)
Втор  Серхио Енао (КОЛ) (Тим Скај)
Трет  Јон Изагире (ШПА) (Мовистар Тим)

Бодовен  Хоаким Родригес (ШПА) (Катјуша)
Планински  Омар Фраиле (ШПА) (Каха Рурал-Сегурос РГА)
Спринтерски  Луј Вервеке (БЕЛ) (Лото-Судал)
Екипен Катјуша
2014
2016

Распоред

уреди
Список на етапи
Етапа Датум Движење Растојание Вид Победник
1 6 април Билбао до Билбао 162,7 км   ридеста етапа   Мајкл Метјус (АВС)
2 7 април Билбао до Виторија-Гастајц 175,4 км   ридеста етапа   Фабио Фелине (ИТА)
3 8 април Виторија-Гастајц до Зумарага 170,7   ридеста етапа   Хоаким Родригес (ШПА)
4 9 април Зумарага до Арате 162,2 км   планинска етапа   Хоаким Родригес (ШПА)
5 10 април Еибар до Аја 155,5 км   ридеста етапа   Микел Ланда (ШПА)
6 11 април Аја до Аја 18,3 км   поединечен хронометар   Том Димулен (ХОЛ)

Екипи

уреди

Бидејќи Трката околу Баскија е дел од Светската турнеја, сите 17 UCI World Tour екипе биле автоматски поканети и се обврзани да испратат екипа. На две професионални континентални екипи им биле доделени специјални покани.

Екипи во Светската турнеја биле:

Екипи кои добиле специјални покани биле:

Етапи

уреди

Етапа 1

уреди
6 април 2015 — Билбао до Билбао, 162,7 км
Резултат од етапа 1 и генерален пласман по етапа 1
Возач Екипа Време
1   Мајкл Метјус (АВС)     Орика-ГринЕЏ 3ч 57' 07"
2   Михал Квјатковски (ПОЛ) Етикс-Квик Степ + 0"
3   Илнур Закарин (РУС) Катјуша + 0"
4   Кевин Реза (ФРА) ФДЖ + 0"
5   Тони Галопен (ФРА) Лото-Судал + 0"
6   Жилјен Симон (ФРА) Кофидис + 0"
7   Фабио Фелине (ИТА) Трек Фактори Рејсинг + 0"
8   Валерио Ањоли (ИТА) Астана + 0"
9   Петр Вакоч (ЧЕШ) Етикс-Квик Степ + 0"
10   Даниел Морено (ШПА) Катјуша + 0"

Еташа 2

уреди
7 април — БилбаоВиторија-Гастајц, 175,4 км
Резултат од етапа 2
Возач Екипа Време
1   Фабио Фелине (ИТА) Трек Фактори Рејсинг 4ч 32' 32"
2   Мајкл Метјус (АВС)     Орика-ГринЕЏ и.в.
3   Тони Галопен (ФРА) Лото-Судал и.в.
4   Михал Квјатковски (ПОЛ) Етикс-Квик Степ и.в.
5   Филип Жилбер (БЕЛ) Ванти-Груп Гобер и.в.
6   Кевин Реза (ФРА) ФДЖ и.в.
7   Жилјен Симон (ФРА) Кофидис и.в.
8   Пељо Билбао (ШПА) Каха Рурал-Сегурос РГА и.в.
9   Валерио Ањоли (ИТА) Астана и.в.
10   Џани Мерсман (БЕЛ) Етикс-Квик Степ и.в.
Генерален пласман по етапа 2
Возач Екипа Време
1   Мајкл Метјус (АВС)     Орика-ГринЕЏ 8ч 29' 39"
2   Михал Квјатковски (ПОЛ) Етикс-Квик Степ + 0"
3   Фабио Фелине (ИТА) Трек Фактори Рејсинг + 0"
4   Тони Галопен (ФРА) Лото-Судал + 0"
5   Кевин Реза (ФРА) ФДЖ + 0"
6   Жилјен Симон (ФРА) Кофидис + 0"
7   Валерио Ањоли (ИТА) Астана + 0"
8   Пељо Билбао (ШПА) Каха Рурал-Сегурос РГА + 0"
9   Даниел Морено (ШПА) Катјуша + 0"
10   Петр Вакоч (ЧЕШ) Етикс-Квик Степ + 0"

Етапа 3

уреди
8 април — Виторија-ГастајцЗумарага, 170,7 км
Резултат од етапа 3
Возач Екипа Време
1   Хоаким Родригес (ШПА) Катјуша 4ч 39' 02"
2   Серхио Енао (КОЛ) Тим Скај и.в.
3   Наиро Кинтана (КОЛ) Мовистар Тим и.в.
4   Михал Квјатковски (ПОЛ) Етикс-Квик Степ + 7"
5   Рафал Мајка (ПОЛ) Тинкоф-Саксо + 7"
6   Микеле Скарпони (ИТА) Астана + 7"
7   Самуел Санчес (ШПА) Ванти-Груп Гобер + 7"
8   Сајмон Јејтс (ВБР) Орика-ГринЕЏ + 10"
9   Симон Шпилак (СЛО) Катјуша + 10"
10   Тиџеј ван Гардерен (САД) Ванти-Груп Гобер + 10"
Генерален пласман по етапа 3
Возач Екипа Време
1   Серхио Енао (КОЛ)   Тим Скај 13ч 08' 41"
2   Хоаким Родригес (ШПА) Катјуша + 0"
3   Наиро Кинтана (КОЛ) Мовистар Тим + 0"
4   Михал Квјатковски (ПОЛ) Етикс-Квик Степ + 7"
5   Самуел Санчес (ШПА) Ванти-Груп Гобер + 7"
6   Рафал Мајка (ПОЛ) Тинкоф-Саксо + 7"
7   Микеле Скарпони (ИТА) Астана + 7"
8   Даниел Морено (ШПА) Катјуша + 10"
9   Алекси Вијермоз (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 10"
10   Тиџеј ван Гардерен (САД) Ванти-Груп Гобер + 10"

Етапа 4

уреди
9 април — ЗумарагаАрате, 162,2 км
Резултат од етапа 4
Возач Екипа Време
1   Хоаким Родригес (ШПА) Катјуша 4ч 05' 10"
2   Бауке Молема (ХОЛ) Трек Фактори Рејсинг и.в.
3   Сајмон Јејтс (ВБР) Орика-ГринЕЏ и.в.
4   Јон Изагире (ШПА) Мовистар Тим и.в.
5   Серхио Енао (КОЛ)   Тим Скај и.в.
6   Микеле Скарпони (ИТА) Астана и.в.
7   Наиро Кинтана (КОЛ) Мовистар Тим и.в.
8   Илнур Закарин (РУС) Катјуша и.в.
9   Руј Кошта (ПОР) Лампре-Мерида и.в.
10   Тибо Пино (ФРА) ФДЖ и.в.
Генерален пласман по етапа 4
Возач Екипа Време
1   Серхио Енао (КОЛ)   Тим Скај 17ч 13' 51"
2   Хоаким Родригес (ШПА) Катјуша + 0"
3   Наиро Кинтана (КОЛ) Мовистар Тим + 0"
4   Микеле Скарпони (ИТА) Астана + 7"
5   Бауке Молема (ХОЛ) Трек Фактори Рејсинг + 10"
6   Илнур Закарин (РУС) Катјуша + 10"
7   Тиџеј ван Гардерен (САД) Ванти-Груп Гобер + 10"
8   Јон Изагире (ШПА) Мовистар Тим + 10"
9   Сајмон Јејтс (ВБР) Орика-ГринЕЏ + 10"
10   Симон Шпилак (СЛО) Катјуша + 10"

Етапа 5

уреди
10 април — ЕибарАја, 155,5 км
Резултат од етапа 5
Возач Екипа Време
1   Микел Ланда (ШПА) Астана 4ч 06' 01"
2   Тим Веленс (БЕЛ) Лото-Судал + 3"
3   Том Даниелсон (САД) Канондејл-Гармин + 16"
4   Реин Тарамае (ЕСТ) Астана + 28"
5   Тони Галопен (ФРА) Лото-Судал + 38"
6   Сајмон Јејтс (ВБР) Орика-ГринЕЏ + 53"
7   Серхио Енао (КОЛ)   Тим Скај + 56"
8   Хоаким Родригес (ШПА) Катјуша + 56"
9   Том-Јелте Слагтер (ХОЛ) Канондејл-Гармин + 1' 05"
10   Алекси Вијермоз (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 1' 06"
Генерален пласман по етапа 5
Возач Екипа Време
1   Серхио Енао (КОЛ)   Тим Скај 21ч 20' 48"
2   Хоаким Родригес (ШПА)   Катјуша + 0"
3   Сајмон Јејтс (ВБР) Орика-ГринЕЏ + 7"
4   Наиро Кинтана (КОЛ) Мовистар Тим + 12"
5   Микеле Скарпони (ИТА) Астана + 22"
6   Симон Шпилак (СЛО) Катјуша + 22"
7   Илнур Закарин (РУС) Катјуша + 28"
8   Јон Изагире (ШПА) Мовистар Тим + 28"
9   Тиџеј ван Гардерен (САД) Ванти-Груп Гобер + 36"
10   Тибо Пино (ФРА) ФДЖ + 36"

Етапа 6

уреди
11 април — Аја, 18,3 км
Резултат од етапа 6
Возач Екипа Време
1   Том Димулен (ХОЛ) Астана 28' 46"
2   Хоаким Родригес (ШПА)   Катјуша + 4"
3   Јон Изагире (ШПА) Мовистар Тим + 5"
4   Серхио Енао (ЕСТ)   Тим Скај + 17"
5   Бењат Инчаусти (ШПА) Мовистар Тим + 21"
6   Фабио Фелине (ИТА) Трек Фактори Рејсинг + 23"
7   Наиро Кинтана (КОЛ) Мовистар Тим + 30"
8   Руј Кошта (ПОР) Лампре-Мерида + 34"
9   Реин Тарамае (ЕСТ) Астана + 36"
10   Михал Квјатковски (ПОЛ) Етикс-Квик Степ + 37"
Краен генерален пласман
Возач Екипа Време
1   Хоаким Родригес (ШПА)     Катјуша 21ч 49' 38"
2   Серхио Енао (КОЛ) Тим Скај + 13"
3   Јон Изагире (ШПА) Мовистар Тим + 29"
4   Наиро Кинтана (КОЛ) Мовистар Тим + 38"
5   Сајмон Јејтс (ВБР) Орика-ГринЕЏ + 46"
6   Микеле Скарпони (ИТА) Астана + 1' 06"
7   Руј Кошта (ПОР) Лампре-Мерида + 1' 14"
8   Михал Квјатковски (ПОЛ) Етикс-Квик Степ + 1' 15"
9   Илнур Закарин (РУС) Катјуша + 1' 25"
10   Тибо Пино (ФРА) ФДЖ + 1' 33"

Поредок

уреди

На Трка околу Баскија 2015 се доделувале четири различни маички. На генералниот пласман, пресметуван преку додавање на завршните времиња на секој велосипедист по секоја етапа, предводникот ја добивал жолтата маичка. Овој пласман бил сметан за најважен на Трката околу Баскија 2015 и победникот на пласманот бил победник на трката.

Дополнително, постоел бодовен пласман, на кој се доделувала белата маичка. За бодовниот пласман, велосипедистите добивале бодови доколку завршат на првите 15 места на етапата. За победа на етапа, возачот добивал 25 бода, второто место добивало 20 бода, третото место 16 бода, четвртото 12 бода, петтото 12, шестото 10 и по еден бод помалку до еден бод за 15. место. Постоел, исто така, и планински пласман, каде водството во пласманот било обележано со црвена маичка со бели точки. Во планинскиот пласман, бодовите биле освојувани доколку велосипедистите стигнат на некое искачување пред останатите велосипедисти и повеќе бодови биле достапни на повисоките категоризирани искачувања.

Четвртата маичка го претставувала спринтерскиот пласман, обележан со сината маичка. Во спринтерскиот пласман, велосипедистите добивале бодови доколку завршат на првите три места на средните спринтови во текот на етапите, со исклучок на завршниот поединечен хронометар. Постоел и екипен пласман, во кој времињата на тројцата најдобри велосипедисти од секоја екипа биле собирани заедно; водечката екипа на крајот на трката била екипата со најниско вкупно време.

Етапа Победник Генерален пласман
 
Бодовен пласман
 
Планински пласман
 
Спринтерски пласман
 
Екипен пласман
1 Мајкл Метјус Мајкл Метјус Мајкл Метјус Омар Фраиле Омар Фраиле Етикс-Квик Степ
2 Фабио Фелине Аметс Чурука Луј Вервеке
3 Хоаким Родригес Серхио Енао Михал Квјатковски Омар Фраиле Омар Фраиле Катјуша
4 Хоаким Родригес
5 Микел Ланда Хоаким Родригес Луј Вервеке
6 Том Димулен Хоаким Родригес
На крај
Хоаким Родригес Хоаким Родригес Омар Фраиле Луј Вервеке Катјуша

Наводи

уреди
  1. „UCI го потврди календарот за Светската турнеја 2015“. Cycling News. Посетено на 4 јануари 2015.
  2. „Календар на UCI за 2015“. UCI. Посетено на 4 јануари 2015.

Надворешни врски

уреди