Отвори го главното мени
„Кирка му нуди волшебен пијалак на Одисеј“ од Џон Вилијам Вотерхаус

Магија (од персиските зборови „мобед“ и „магупати“ и грчкиот збор Μάγοι) или волшебништво (од францускиот збор sorcierie) се поими што го означуваат влијанието на настани и физички феномени со помош на натприродни или паранормални средства. Во многу култури магијата е негативен поим, кој се коси со научните и религиозните системи. Ова е посебно случај во христијанските и муслиманските земји, каде практикувањето на магија е забрането или се смета за богохулство.

Магијата како тема во уметноста и во популарната култураУреди

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Вук Караџић, Српске народне приповијетке. Београд: Лагуна и Вукова задужбина, 2017, стр. 350-351.
  2. Пољске бајке. Београд: Народна књига, 1974, стр. 32-35.
  3. Miloš Đorđević, „Novele Tomasa Mana“, во: Tomas Man, Tonio Kreger - Smrt u Veneciji. Beograd: Rad, 1963, стр. 139.
  4. YouTube, Slayer - Black Magic (пристапено на 22.12.2017)