Астрална проекција

Астрална проекција или астрално патувањеезотериско толкување на искуствата наречени „патувања надвор од телото“, при што астралното тело се одвојува од физичкото тело.[1][2] За разлика од сонувањето, астралната проекција може да се практикува намерно.

„Одвојување на духовното тело“ од „Тајната на златниот цвет“, прирачник за алхемија и медитација кинески

Идејата за астрално патување се заснова на општоприфатеното религиозно објаснување за задгробен живот,[3] а патувањето на душата е опишано со термини како „патување надвор од телото“ при што патувачот го напушта своето физичко тело и патува со суптилното тело (или сонувачкото тело или астралното тело) во `други` области“.[4]

Верувања

уреди

Астрална проекција или астрално патување се однесува на астралното тело или двојникот кое е дел од физичкото тело на човекот и кое може да патува низ астралот. Астралното тело во класичната средновековна и ренесансна неоплатонистичка филозофија, како и во подоцнежните објаснувања на теозофијата и розекрајцеризмот, е светлосно тело кое ги соединува душата и физичкото тело, а астралот е свет на светлина, кој се состои од сфери на планетите и ѕвездите, и претставува простор меѓу небото и физичкиот свет. Овие астрални сфери се смета дека ги населуваат боговите, ангелите, демоните и духовите.[5][6]

Идејата за астралното тело се појавува во трудовите на францускиот окултист од 19 век, Елифас Леви, а потоа е присвоен од теозофите и од херметичкиот ред Златна зора. Теозофите нашле поврзување на оваа идеја со некои древни текстови хинду.[7]

Терминот „астрална проекција“ се користи на два начина. Во редот „Златна зора“[8] и кај некои теозофи[9] се задржува класичното средновековно филозофско значење - патување во други светови,[10] но надвор од овие редови, терминот означува какво било нефизичко патување во рамките на физичкиот свет, а не само низ астралот.[11].

 
Етеричното тело, Непал, 1600-те години

Астрална проекција

уреди

Најчесто при астрална проекција, оној што ја прави опишува дека се наоѓа во сфера која нема допирни точки со физичкиот свет. Околината може да биде исполнета со ентитети, но и не мора, може да е вештачка или природна, а најчесто потполно апстрактна, пријатна или стравична. Општоприфатено е верувањето дека оној што влегува во астрална проекција има пристап до мистичното знаење наречено Акашки записи. Речиси во сите случаи на астрална проекција, се влегува во астрален свет кој е налик на сон.[12] Некои изјавуваат дека самото „заспивање“ означува влегување во проекција.[13]

Астралната околина се дели на „нивоа“ или „светови“. Постојат бројни различни толкувања на структурата на астралните светови во различните традиции.[12][13][14]

Етерична проекција

уреди

Спротивно од астралната проекција, таканаречената „етерична проекција“ се опишува како способност да се движиш низ материјалниот свет, но со етеричното тело, кое обично (но не секогаш) е невидливо за луѓето кои се во своето физичко тело. Роберт Брус, Њу ејџ писател од Австралија, оваа проекција ја опишува како нефизичко ниво кое е најблиско до физичкиот свет.[15]

Споре окултистот и мистикот Макс Хендел, етеричкото тело е медиум меѓу астралниот и физичкиот свет. Според него, етерот е прана, „животна сила“ која ги овозможува промените кај физичките форми. Од ова објаснување произлегува дека кога некој при своето искуство на проекција го гледа физичкиот свет, тој воопшто не е во астралниот свет.[16]

Во книгите на Карлос Кастанеда проекцијата која е наречена „сонувачко тело“ е токму оваа етерична проекција.

Практикување

уреди

Во окултните традиции, практикувањето вклучува разни состојби — од состојба на транс до состојба на визуализација и контролирано дишење. Во трудовите на Алистер Кроули, се употребува терминот „Тело од светлина“, а при неговата употреба се префрла свеста од физичкото тело во него, како чин на волја.[17]

Старите шамански традиции на Индијанците, етеричното тело односно „сонувачкото тело“ го користат во секојдневието за обавување на некоја работа на голема далечина, кога не е можно да се стигне со физичкото тело. Ова е посебно објаснето во книгите на Карлос Кастанеда.[18]

Наводи

уреди
 1. astral projection Архивирано на 18 септември 2015 г.. (n.d.). Webster's New Millennium™ Dictionary of English, Preview Edition (v 0.9.7). Retrieved 21 јуни, 2008, from Dictionary.com website
 2. Melton, J. G. (1996). Astral Projection. In Encyclopedia of Occultism & Parapsychology. Thomson Gale. ISBN 978-0810394872.
 3. Suki Miller, After Death: How People around the World Map the Journey after Death (1995)
 4. Dr. Roger J. Woolger, Beyond Death: Transition and the Afterlife, accessed online June 2008 at the website of the Royal College of Psychiatrists, http://www.rcpsych.ac.uk/PDF/RWoolgerTransition.pdf Архивирано на 26 март 2016 г..
 5. E. R. Dodds, Proclus: The Elements of Theology.
 6. Pagel Walter, William Harvey's Biological Ideas, Karger Publishers, 1967, p, 147-148, isbn 3805509626
 7. Melton, J. G. (1996). Out-of-the-body Travel. In Encyclopedia of Occultism & Parapsychology. Thomson Gale. ISBN 978-0810394872.
 8. Chic Cicero, Chic C, Sandra Tabatha Cicero The Essential Golden Dawn, Llewellyn Worldwide, 2003.
 9. Arthur A.Powell, THE ASTRAL BODY AND OTHER ASTRAL PHENOMENA, The Theosophical Publishing House, London, England; Wheaton,Ill, U.S.A.; Adyar, Chennai, India, 1927, reprinted in 1954 and 1965, page 7, online June 2008 at http://www.theosophical.ca/AstralBodyByPowell-A.htm
 10. Henri Corbin, Creative Imagination in the Sufism of Ibn Arabi, tr. Ralph Mannheim, Bollingen XCI, Princeton U.P., 1969
 11. William Judge, The Ocean of Theosophy 2nd Ed. TPH, 1893, Chapter 5, book online June 2008 at http://www.theosociety.org/pasadena/ocean/oce-hp.htm
 12. 12,0 12,1 Monroe, Robert. Far Journeys. ISBN 0-385-23182-2
 13. 13,0 13,1 Astral Dynamics by Robert Bruce. Hampton Roads Publishing Company, Inc, 1999 ISBN 1-57174-143-7
 14. Journeys Out of the Body by Robert A. Monroe, p 60. Anchor Press, 1977.
 15. Astral Dynamics by Robert Bruce Hampton Roads Publishing Company, Inc, 1999. p 25-27, 30-31
 16. Heindel, Max, The Rosicrucian Mysteries (Chapter IV, The Constitution of Man: Vital Body - Desire Body - Mind), 1911, ISBN 0-911274-86-3
 17. Greer, John (1967). Astral Projection. In The New Encyclopedia of the Occult. Llewellyn Worldwide. ISBN 1567183360.
 18. Carlos Castaneda, The Art of Dreaming, 1994, Published by HarperCollins, ISBN 0-06-092554-X

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди