Лебот е дел од основните состојки во исхраната. Тој се подготвува со печење, парење или пржење на тесто кое претежно се состои од брашно и вода. Солта најчесто е потребна, а често се користи и квасец. Некои видови леб содржат и зачини и зрна како сусам и мак кои можат да се користат и за декорација.

Француски леб.
Жителите на Северна Америка и Европа често јадат засечен бел леб.
Европски сладок леб (милиброд, козињак)
Различни додатоци на различни видови леб.

Лебот може да се јаде сам,намачкан со путер, путер од кикиритки, маргарин, или сладок намаз како џем, желе, мармалад, мед, или пак се користи како дел од сендвичи. Може да биде само печен или дополнително печен на тостер и може да се сервира на секаква температура и на секое место.

Лебот како тема во уметноста и во популарната култураУреди

Лебот се јавува како тема во дела од уметноста и популарната култура, како:

НаводиУреди

  1. Николина Андова, Влезот е од другата страна, Темплум, Скопје, 2013.
  2. Славко Јаневски, Црни и жолти, Скопје: Просветно дело АД, Редакција „Детска радост“, 2004, стр. 47-48.
  3. Arapska poezija. Beograd: Rad, 1977, стр. 112-114.
  4. Јован Котевски, Пеплосија. Мисла, Скопје, 1966, стр. 35.
  5. Miodrag Pavlović, Izabrane pesme. Beograd: Rad, 1979, стр. 128-129.
  6. Борис Леонидович Пастернак, Изабране песме. Нови Сад: Orpheus, 2011, стр. 255-256.
  7. Milisav Savić, Hleb i strah. Beograd: Laguna, 2019.