Овој човек од Румсики, Камерун, ја кажува иднината преку толкување на промените на водата предизвикани од различни предмети.

Претскажување или предвидување или дивинација (од латински divinare „инспириран од бога“) е обид да се дознае информација преку знаци или преку натприродното.[1]

Вообичаени методиУреди

Гатањето како тема во уметностаУреди

Види исто такаУреди

НаводиУреди

  1. Дефиниција на претскажувањето
  2. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига II: Прва четвртина – средина XX века (авангарда и социјалистички реализам). Београд: Paidea, 2007, стр. 122-123.