Талисман (од арапски طلاسم tilasm, и грчки telesma и „talein“ со значење „иницијација во мистериите“) или амајлија (од латински amuletum; значи „предмет кој го штити човекот од неволји“), се однесува на кој било предмет кој носи добра среќа и го штити сопственикот од зло. Најчесто амајлиите се: благороден камен или обичен камен, статуа, паричка, цртеж, висок, прстен, билка, животно, итн.; се смета дека дури и збор кажан во конкретен случај, како на пример: ваде ретро сатана — (латински, „Оди си сатано“), го отфрла злото или лошата среќа.

Амајлија - цртеж во книга за магија. Според инструкциите дадени во книгата „Црна кокошка“, овој цртеж треба да го извезеш на црна свила и да кажеш: „Надес, Сурадис, Манинер“, и ќе се појави џин. На џинот му кажуваш: „Садер, Простас, Соластер“, и џинот ќе ти ја донесе твојата вистинска љубов.

Талисманот како тема во уметноста и во популарната култура

уреди

Талисманот се јавува како тема во бројни дела од уметноста и популарната култура, како:

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. Arapska poezija. Beograd: Rad, 1977, стр. 102.
  2. Емброуз Бирс, Басни. Скопје: Темплум, 2016, стр. 48.
  3. A. S. Puškin, Lirika. Rad, Beograd, 1979, стр. 155-156.