Отвори го главното мени

Дариј I Велики (околу 549. - 486 п.н.е.)[1] бил крал на Персија од 522.-486. година п.н.е.

Дариј I од Персија
Голем крал (шах) на Персија, Фараон на Египет
[[File:Darius.jpg|frameless|alt=]]
Дариј I од Персија
Владеење522 - 486 п.н.е.
ПретходникСмердис од Персија
НаследникКсеркс I од Персија
ДинастијаАхајменидска династија
Верска определбаЗороастрианизам
Гробот на Дариј I во Накш-е Рустам, денешен Иран.

Дошол на власт по контроверзи и крвопролевања во кои загинале двајца синови на Цирус (Кир) Големиот.[2] Неговото владеење било проследено со постојани побуни на покорените територии: два пати Вавилон, три пати Сусиана и еднаш Јонија. Поради тие побуни презел низа воени походи кои завршиле неуспешно, вклучувајќи го и походот против Јонија и поразот во Битката кај Маратон.[3] Дариј ги потчинил народите во Понтските и Ерменските планини и ја проширил доминацијата на Персија во Кавказот.

Извршил реформи во војската и морнарицата како што се задолжителен воен рок, плата за војниците и воен тренинг.

НаводиУреди

  1. Ghias Abadi, R. M. (2004) (на Persian). Achaemenid Inscriptions (کتیبه‌های هخامنشی)‎ (2nd edition издание). Tehran: Shiraz Navid Publications. стр. page 25. ISBN 964-358-015-6. 
  2. Darius I - Britannica Online Encyclopedia
  3. Darius I :: Fortification of the empire. - Britannica Online Encyclopedia